Terwijl het aantal gebruikers van XP afgelopen maand spectaculair daalde, ging het aantal gebruikers van Windows 8 en 8.1 even spectaculair de hoogte in. Statistische trucage?


Het marktaandeel van Windows XP is naar 17,2 procent gedaald, een tuimeling van 6,7 procentpunten. Dat blijkt uit de laatste cijfers van marktonderzoeker Netmarketshares.

Tegelijkertijd ging het gecombineerde marktaandeel van Windows 8 en 8.1 fiks omhoog tot 16,8 procent. Daarmee zit Windows 8 Windows XP dus zwaar op de hielen.


[related_article id=”160534″]

Zo’n spectaculaire daling als bij XP is behoorlijk uitzonderlijk. Het wordt wachten op de cijfers van volgende maand om te weten of dit geen statistische afwijking is. Over de vorige daling van 6,7 procent deed XP bijna een jaar.

Historische correctie
Een andere mogelijkheid is dat de cijfers van september (waaruit bleek dat XP onverwacht sterk standhield) fout waren. Toen daalde het OS met nauwelijks 0,2 procentpunten. Misschien was de daling in september enkele procentpunten en in oktober ook enkele procentpunten. Dat zou logischer zijn, wetende dat XP niet meer ondersteund wordt en veel gebruikers dus naar een alternatief uitkijken.

Ook het marktaandeel van Windows 8.1 apart steeg uitzonderlijk snel, van 6,7 naar 10,9 procent. Tussen mei en september bedroeg de groei nauwelijks 0,32 procentpunten. Gezien de gekende verkoop van pc’s in de zomer, lijken die cijfers correct te zijn. De plotse hausse van 8.1 zou dus weer een historische correctie kunnen zijn.

Het algemene beeld van de pc-markt tot nog toe was dat het marktaandeel van XP wel stelselmatig daalde, maar toch nog goed was voor een kwart van de totale pc-markt (inclusief Mac en Linux). Dat terwijl Windows 8 en 8.1 in de lagere regionen bleven aanmodderen. Nu zijn Windows 8 en 8.1 plotsklaps bijna even groot als XP.

Vista groter dan Linux
Windows 7 blijft ondertussen de absolute marktleider met 53,05 procent. In de categorie “anderen” zit onder meer Windows Vista (2,82 procent), Windows NT (1,64 procent), Linux (1,64 procent) en Mac OS X 10.10 (1,18 procent). Hieruit zou dus moeten blijken dat er nog bijna dubbel zoveel Vista-gebruikers zijn als Linux-gebruikers.

Al deze cijfers zijn gebaseerd op het traceren van bezoeken aan websites. Microsoft zelf geeft dit soort data niet vrij.