Nieuws

Gentse studenten willen smartphones uit café verbannen

Beleefdheidsregeltjes moeten ons smartphonegedrag socialer maken. Daar ijveren enkele Gentse studenten voor met de actie BanBye.

Phubbing betekent de persoon voor je negeren om met je smartphone te spelen. Het asociale gedrag is volgens velen een probleem waar paal en perk aan moet gesteld worden.

Enkele communicatiestudenten van de Universiteit van Gent zijn het daarmee eens. Met de hashtags #Bandroid en #ByePhone willen ze mensen oproepen om hun smartphone opzij te leggen wanneer ze samen zijn met andere mensen.

[related_article id=”161563″]

“Maar al te vaak zie je koppeltjes op café of zitten waarbij de ene bezig is met zijn smartphone en de andere rondkijkt”, illustreert Lisa Riti, een van de initiatiefnemers, in De Standaard. “Ook mijn vrienden hebben soms de helft van een verhaal niet gehoord, omdat ze hun gsm niet kunnen laten liggen.”

Riti en haar medestudenten willen geen kruistocht tegen mobiele apparaten starten, maar ze willen mensen er wel van bewust maken dat er goede en slechte momenten zijn om je telefoon boven te halen. “Als je telefoon krijgt, mag je uiteraard opnemen”, getuigde Riti op Radio 1. Om de twee minuten Facebook of je e-mail checken terwijl je met iemand zit te praten is dan weer wel asociaal en onbeleefd.

Ook sociale media willen de studenten niet afzweren. De actie is immers op Facebook en Twitter te vinden. Het gaat er vooral om het sociale leven weer persoonlijker te doen verlopen in de plaats van via smartphoneschermpjes. De studenten hopen mensen bewust te maken met beleefdheidsregels, al kan je de vraag stellen in welke mate dat gaat helpen. Zullen mensen die nu niet begrijpen dat e-mails sturen in het midden van een conversatie onbeleefd is dat wel doen als er etiquette aan verbonden is?

De vijf regels, die op de website van de actie geïllustreerd worden met ludieke geanimeerde afbeeldingen, zijn de volgende:
– Put it away and have more fun
– Chat with the friends in front of you
– I’ll only check if you call me
– If you get caught, put it on the floor
– Go offline to get a life

Regel vier, waarbij een gif hoort van een telefoon die door acteur Zack Galifianakis naar de grond wordt gestampt, zal de verbale vriendschap en toekomstige sociale afspraakjes vermoedelijk niet ten goede komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business