Nieuws

Netflix blokkeert het omzeilen van regiofilters

Netflix is gestart met het blokkeren van gebruikers die de dienst benaderen via een VPN-dienst om zo de regiofilters te omzeilen.

Volgens verschillende bronnen zou Netflix begonnen zijn met het blokkeren van de toegang tot de Amerikaanse versie van de videodienst via VPN. Het lijkt erop dat de kerstwens van filmmaatschappijen en auteursrechtenorganisaties is uitgekomen.

Netflix is momenteel beschikbaar in bijna 50 landen, maar die hebben allemaal een verschillend aanbod aan series en films, afhankelijk van de licentieovereenkomsten die het bedrijf lokaal heeft kunnen afsluiten. Om die regiofilters te omzeilen, grijpen heel wat gebruikers naar een VPN of andere software om hun IP te maskeren.

[related_article id=”160734″]

Wanneer je bijvoorbeeld via een Amerikaanse VPN surft, krijg je toegang tot het aanbod van Netflix in de Verenigde Staten, dat heel wat uitgebreider is dan in de meeste andere landen. Ook in landen waar Netflix nog niet aanwezig is, worden VPN’s ingezet om toch naar de videodienst te kunnen kijken. Netflix stelt dat VPN’s in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden, maar ondernam tot nog toe weinig actie om het gebruik ervan tegen te gaan.

Als gevolg van het lobbywerk van filmmaatschappijen en auteursrechtenorganisaties, lijkt Netflix te zijn begonnen met het blokkeren van VPN-toegang tot de videodienst. TorrentFreak schrijft dat de Androidapp van Netflix voortaan de Google DNS oplegt, waardoor het moeilijker wordt om de regiofilters op basis van DNS te omzeilen.

“Enkele weken geleden kregen we de eerste meldingen van een handvol gebruikers dat Netflix hun toegang blokkeerde vanwege het gebruik van een VPN of proxyserver,” zegt Ben Van der Pelt van de VPN-dienst TorGuard tegenover TorrentFreak.

Volgens Van der Pelt waren de blokkeringen tijdelijk en gericht, wat doet vermoeden dat Netflix momenteel nog experimenteert met methodes om het gebruik van VPN’s te voorkomen, om ze op een later moment breed uit te rollen. Naast het forceren van de Google DNS via de Androidapp kan bijvoorbeeld ook de tijdzone waar een gebruiker zich in bevindt worden nagegaan via de webbrowser. In geval van een mobiel toestel kan de gps-locatie worden vergeleken met de tijdzone die aan het IP-adres gebonden is.

Dat Netflix het gebruik van VPN"s strenger gaat aanpakken, komt niet helemaal als een verrassing. TorrentFreak kreeg recent een exemplaar in handen van de nieuwe overeenkomst tussen Netflix en Sony Pictures voor het beschermen van het auteursrechterlijk materiaal van die laaste. Daarin staat onder meer dat Netflix actief op zoek moet gaan naar het gebruik van proxyservers en VPN"s die door gebruikers worden ingezet met het doel om regiofilters te omzeilen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business