Nieuws

Samsung maakt 1 TB SSD ter grootte van een creditkaart

Samsung propte één terabyte aan opslagruimte in een verpakking kleiner dan je bankkaart. Bovendien is de externe schijf supersnel, aangezien het om een SSD gaat.

Hierboven zie je links hoe vijf megabyte in een vliegtuig wordt geladen net geen 60 jaar geleden. Daarnaast zie je de nieuwe SSD T1, een SSD ter grootte van een creditkaart met een capaciteit van 1 TB, die Samsung op CES heeft aangekondigd. 

Fabrikanten proppen steeds meer en steeds snellere opslagruimte in steeds kleinere verpakkingen, en als consument vind je vandaag moeilijk beter dan de T1. Het doosje is 7,2 cm op 5,2 cm groot en laat daarmee je bankkaart voorgaan als het op formaat aan komt. In die mini-behuizing propte Samsung een volwaardige SSD met een opslagcapaciteit van één terabyte. Het ultra-draagbare ding verbindt met je computer via USB 3.0 en haalt sequentiële lees- en schrijfsnelheden van 450 MBps. De Koreanen mikken met hun nieuwste creatie op mensen die veel reizen voor hun job en creatieve professionals die veel snelle opslagruimte bij de hand moeten hebben voor hun projecten.

Volgens Samsung zelf kan de T1 de concurrentie aan gaan met iedere andere interne SSD en overtroeft het ding iedere externe harde schijf. In de praktijk mag je volgens het bedrijf een tijdswinst van factor vier verwachten bij het kopiëren van bestanden. Om je een idee te geven: een bestand van 10 GB floep je in minder dan 30 seconden op de externe schijf. Naar je computer kopiëren zal ook snel gaan, op voorwaarde dat je daar ook een SSD in hebt steken die snel genoeg kan schrijven om de leessnelheid van het draagbare ding te benutten.

Samsung introduceert de SSD T1 tegen het einde van de maand in vijftien landen over de hele wereld, ook in Europa. Het toestel komt in drie smaken: naast de terabyte kan je nog kiezen uit twee meer bescheiden modellen van 500 GB en 250 GB. De kleinste telg in de familie kost omgerekend 200 euro, voor de grotere modellen is nog geen adviesprijs bekend.

cesces2015draagbaarexternnieuwsopslagsamsungssdt1

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen