Nieuws

Windows RT is (nog) niet dood

Ook de Surface-tablet met ARM-chip zal een update naar Windows 10 krijgen, maar slechts met een deel van van de functionaliteit.

Het lijkt erop dat het lijdende Windows RT nog niet helemaal is afgeschreven door Microsoft. Het besturingssysteem kwam eind 2012 tegelijkertijd met Windows 8 op de markt. De versie was speciaal ontworpen voor ARM-chips, die je vooral vindt in mobiele apparaten.

Vanaf het begin heeft Windows RT moeite om een voet aan de grond te krijgen. Dit heeft deels te maken met het feit dat traditionele Windows-programma"s niet draaien op het besturingssysteem. Daarnaast hield Microsoft het ontwikkelingsproces voor Windows RT-apparaten constant onder een loep. Zo kreeg slechts een aantal bedrijven de mogelijkheid om hiermee te werken, met als gevolg dat – behalve Microsofts Surface – maar weinig producten met de software gemaakt zijn.

[related_article id=”161452″]

Surface Pro

Woensdag spendeerde Microsoft tijdens een persconferentie bijna 2,5 uur aan het praten over Windows 10, de laatste versie van het besturingssysteem dat de problemen van Windows 8 probeert te verhelpen. Tussen neus en lippen door doet het bedrijf de mededeling dat het “ook werkt aan een update voor Windows RT”.

Later laat Microsoft in een verklaring weten dat de Surface Pro 3 (en de volledige verdere lijn) een update ontvangt naar Windows 10. “We werken ook aan een update voor de Windows RT-versie van Surface. Die heeft een deel van de functionaliteit van Windows 10. Later volgt meer informatie.”

ARM-chips

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Kijkend naar de toekomst zie je dat er steeds meer smartphones en tablets verkocht gaan worden – producten waar traditionele pc-verkopers als Hewlett-Packard en Dell moeite mee hebben. Omdat de x86-processors van Intel en AMD die je in Windows-laptops vindt meer energie nodig hebben, zijn ze niet geschikt voor mobiele apparaten. Deze draaien veelal op ARM-chips. Daarom heeft Microsoft Windows RT ontwikkeld.

Alle grote fabrikanten die met Windows RT werkten hebben hun producten geschrapt. Sommige al voor de lancering (zoals HP en Toshiba), anderen na zwaar tegenvallende verkoopcijfers (zoals bij Dell het geval was). Om te stellen dat de belangstelling in de software laag was en blijft is een understatement. Zelfs ARM-chipmakers die profiteren van het besturingssysteem, waaronder Nvidia en Qualcomm, hebben de handdoek in de ring gegooid. Ze focussen hun investeringen en tijd op andere dingen.

Het enige apparaat dat echt alles uit Windows RT weet te halen is Microsofts eigen Surface-tablet. De eerste generatie hiervan is eind 2012 gelanceerd. Een half jaar later werd bekend dat het bedrijf 900 miljoen dollar had verloren op het apparaat. Nog datzelfde jaar komt de Surface 2 op de markt. Sindsdien heeft Microsoft geen tablets meer op de markt gebracht met Windows RT. Alleen Nokia deed nog een poging. Wel zijn er drie nieuwe generaties van de Surface Pro verschenen die draaien op chips van Intel. Microsoft blijft daar zwaar op inzetten.

Windows 10

Microsoft heeft zijn hoop gevestigd op Windows 10. Het bedrijf hoopt dat de software een nieuwe interesse aanwakkert voor mobiele apparaten op basis van Windows. Hiermee blijft het namelijk ver achter bij Googles Android en Apples iOS. Microsoft promoot Windows 10 als een constante ervaring over al je apparaten. Er is zelfs een speciale versie ontwikkeld voor kleinere gadgets.

Het afgelopen jaar heeft Microsoft weinig woorden vuil gemaakt aan Windows RT. Er gingen verhalen rond dat het besturingssysteem een stille dood zou sterven. De reactie van Microsoft tijdens het persevenement geeft weinig inzicht in de situatie. Toch lijkt het erop dat Windows RT nog even wordt voortgezet, in ieder geval in de Surface-apparaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business