Nieuws

Microsoft SQL Server meest gebruikte databasesysteem

Twee derde van de Belgische bedrijven gebruikt Microsoft SQL Server, met voorsprong de meest gebruikte DBMS-toepassing.

Van de Belgische bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers geeft twee derde aan dat men gebruikmaakt van Microsoft SQL Server. Hiermee is het met voorsprong de meest gebruikte DBMS-toepassing. Dat blijkt uit onderzoek naar aanleiding van ons gratis dubbelseminarie op 5 februari over big data en het datacenter.

De trend op de langere termijn laat een stijging zien in het gebruik van Microsoft SQL Server. In 2014 heeft Microsoft zijn meest recente versie geïntroduceerd, namelijk SQL Server 2014. Het gros (56 procent) van de SQL Server-installaties betreft echter SQL Server 2008. SQL Server 2005 vormt nog circa 22 procent van het totaal en SQL Server 2012 circa 16 procent. De meest recente vormt vooralsnog minder dan 1 procent van het totaal.

Dit alles blijkt uit een analyse van ComputerProfile bij 2.500 Belgische bedrijven, in opdracht van Smart Business Strategies.

[related_article id=”161452″]

Oracle

Circa 40 procent van de bedrijfsvestigingen geeft aan gebruik te maken van een DBMS-systeem van Oracle. Het betreft hier wel twee behoorlijk verschillende oplossingen. Aan de ene kant de eigen Oracle Database (huidige versie 12c) en aan de andere kant heeft Oracle met de overname van Sun het Open Source-project MySQL in huis gekregen. Het gebruik van deze twee systemen is afzonderlijk van elkaar weergegeven in de bovenstaande figuur.

Circa 35 procent van de bedrijfsvestigingen geeft aan de Oracle Database te gebruiken, circa 11 procent geeft aan gebruik te maken van MySQL. Doordat een deel van de bedrijfsvestigingen beide systemen gebruikt, ligt de overall penetratie van Oracle op de genoemde 40 procent.

IBM

Ook IBM komen we tegen met twee verschillende toepassingen: aan de ene kant de DB2-varianten en anderzijds de Informix-toepassing. Deze laatste wordt nog maar gebruikt bij 2 procent van de locaties. DB2 is in gebruik bij circa 9 procent van de bedrijfsvestigingen. Progress lijkt een beetje terrein te verliezen en wordt momenteel door circa 4 procent van de locaties gebruikt.

Sectoren

Het gebruik van databasesystemen ligt voor heel België op 82 procent. Uitschieters (naar beneden) zijn het onderwijs, slechts 57 procent van deze locaties gebruikt een DBMS-systeem, en de bouw met 73 procent van de locaties. Hoger dan gemiddeld (allen circa 88 procent) is het DBMS-gebruik bij overheidslocaties, instellingen uit de gezondheidzorg en bedrijfslocaties uit de ICT & Utilities sector.

Segmentatie naar gewest laat zien dat het gebruik van DBMS-systemen het hoogst ligt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daar geeft circa 88 procent van de locaties aan gebruik te maken van een DBMS-systeem. In Vlaanderen maakt 82 procent van de locaties gebruik van een DBMS-toepassing en in Wallonië is dat ongeveer 77 procent.

Op 5 februari verzorgen Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over big data & datacenters. Meer info over dit seminarie vind je op: www.businessmeetsit.be .

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business