Nieuws

Zo wordt de App Store-rangschikking gemanipuleerd

Een foto op Chinese sociale media toont een meisje dat op meer dan 50 iPhones apps positieve ratings geeft. Big business in China.

Apps zijn tegenwoordig big business, maar dat lukt alleen maar wanneer je app opvalt. Dat kan door goede publiciteit, of je speelt vals en koopt je een plaats in de top 10. Vroeger was er sprake van bepaalde PC-geëmuleerde iPhone-bots, maar die problemen heeft Apple ondertussen aangepakt. Hoe kan er dan nog worden gemanipuleerd? Menselijke gebruikers die de app echt beoordelen, en dat doen ze nu massaal in China.

Wat is de job van het meisje in bovenstaande foto? Ze moet continu apps downloaden, installeren, verwijderen en opnieuw herhalen. Op deze manier kan je een app snel de hoogte in stuwen door het downloadtotaal op te krikken.

[related_article id=”158256″]

De foto verscheen op het Chinese sociaal netwerk Weibo. het bijschrift bij het beeld luidt “hardworking App Store ranking manipulation employee”. Dat laat weinig aan de verbeelding over. Wie goed naar de foto kijkt, kan ook in de linkerbovenhoek een gelijkaardige iPhone-opstelling zien waar vermoedelijk ook een 50-tal toestellen liggen. We vragen ons af hoeveel opstellingen er nog zouden zijn in die ruimte.

Op TechInAsia wordt de Weibo-foto gekoppeld aan diensten die in China vrij beschikbaar zijn. Een plaats in de top 10 gratis apps kost je RMB 70.000 (ongeveer 10.000 euro). Wil je die plaats behouden, dan kost je dat 405.000 RMB (ongeveer 57.000 euro) per week. De derde kolom in de lijst hierboven zou een abonnementsprijs per maand zijn voor de dienst.

Een screenshot zegt natuurlijk niets, maar een korte zoekopdracht op het internet leert ons al snel dat deze praktijk wel meer wordt toegepast in China. Dankzij de foto op Weibo hebben we in elk geval geleerd hoe ze dat naar de praktijk vertalen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business