Nieuws

Windows Defender verwijdert nu ook Superfish-adware

Microsoft heeft zijn beveiligingssuite geüpdatet zodat deze Superfish verwijdert. Ondertussen heeft ook Lenovo een eigen tool uitgebracht.

Windows Defender, de antivirus-suite van Microsoft, verwijdert vanaf nu ook de Superfish-adware die Lenovo op zijn laptops installeerde en die gebruikers kwetsbaar maakt voor een “man-in-the-middle”-aanval. Dat meldt The Verge op basis van berichten van beveiligingsonderzoekers.

Defender herstelt ook alle SSL-certificaten die Superfish om de tuin trachtte te leiden. Heel wat gebruikers en securityspecialisten waren al langer op zoek naar een adequate manier om Superfish volledig van hun systeem te verwijderen. Het lijkt erop alsof Microsoft hen die heeft gegeven.

Ondertussen heeft ook Lenovo zelf trouwens een tool uitgebracht om de adware te verwijderen. Het bedrijf geeft aan ook met McAfee en Microsoft samen te werken om Superfish naar de eeuwige jachtvelden te sturen.

Lenovo zegt dat het de serververbindingen van Superfish al in januari lamlegde “omdat veel gebruikers klaagden over de ervaring”. Volgens het bedrijf was het echter niet op de hoogte van de potentiële veiligheidsgevaren van de software, iets waar sommige specialisten trouwens aan twijfelen.

Tot nog toe verwijderden antivirusprogramma’s zelden voorgeïnstalleerde software op pc’s, omdat daar blijkbaar geen interesse voor was. De nieuwe tactiek van Microsoft, die op algemeen lof werd onthaald, zou dat in de toekomst echter kunnen veranderen.

[related_article id=”161452″]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business