Nieuws

Windows minder lek dan OS X en Linux

Niet Windows, maar wel OS X had in 2014 met de meeste kwetsbaarheden te kampen. Ook Linux heeft een moeilijk jaar achter de rug.

Windows staat erom bekend vol gaten te zitten, maar het is OS X die voor 2014 met de bedenkelijke eer van meest lekke besturingssysteem aan de haal gaat. Ook Linux heeft een moeilijk jaar achter de rug, met onder meer de ontdekking van Heartbleed en Shellshock.

Die conclusie wordt gemaakt door GFI Software op basis van cijfers van de National Vulnerability Database. Die database wordt door de Amerikaanse overheid bijgehouden en geeft een overzicht van kwetsbaarheden in besturingssystemen en applicaties.

In 2014 werden er door de NVD maar liefst 7.038 softwarelekken gerapporteerd. Dat is een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor (4.794) en komt neer op een gemiddelde van 19 kwetsbaarheden per dag. Ongeveer een vierde daarvan werd als zeer ernstig bestempeld.

[related_article id=”161920″]

83 procent van alle gerapporteerde lekken in 2014, werden ontdekt in applicaties. De meeste kwetsbaarheden werden gevonden in webbrowsers, maar ook Flash en Java zijn (zoals bekend) gevoelig voor lekken. Besturingssystemen zijn goed voor 13 procent van de lekken. Opvallend: niet Windows, maar wel OS X staat hier bovenaan. Windows wordt zelfs nog voorafgegaan door iOS en de Linux.

Die cijfers vragen enige nuancering. Zoals je in bovenstaande tabel kan zien, heeft GFI voor Windows onderscheid gemaakt tussen de verschillende versies van het besturingssysteem, terwijl dat voor OS X, iOS en Linux niet het geval is.

Toch kan je de kwetsbaarheden in de verschillende Windows-versies ook niet zomaar bij elkaar optellen, want dan ga je lekken dubbel tellen die van de ene op de andere versie werden doorgegeven.

De cijfers van GFI laten dus nog ruimte voor interpretatie, maar hoe dan ook benadrukken ze opnieuw de noodzaak om je systeem en software altijd te updaten naar de meest recente versie, welk platform je ook gebruikt.

Update 25/02/2015: In een update verduidelijkt GFI hun denkwijze achter de opsplitsing van de verschillende Windows-versies. Wanneer je de verschillende Windows-versies bij elkaar optelt en terugkerende bugs maar één keer in rekening heeft, kreeg Windows volgens GFI vorig jaar te kampen met 68 unieke kwetsbaarheden.

"The operating systems are different and it is hard to group them in a way that everybody agrees with. For example, unlike Windows, the Linux Kernel can be upgraded independently of the rest of the operating system; therefore it is hard to link Linux Kernel vulnerabilities to a specific Linux distribution or Linux distribution version. This is why Linux vulnerabilities are grouped under Linux Kernel as a separate product and then there are the specific vulnerabilities for each Linux distribution. The reason why only Linux Kernel and Apple OS X are listed at the top is because the number of vulnerabilities that specifically apply to other Linux distributions (like Red Hat, Debian, etc.) is lower than the number of vulnerabilities that apply to the operating systems already listed."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business