Nieuws

Intel Core-chip krijgt kleine broer: Atom x-reeks

Intel brengt orde op zaken in de verwarrende Atom-chipreeks. Atom x3, x5 en x7 moeten alle tablets/hybrides binnenkort van processorkracht voorzien.

Het is al langer bekend dat Intel slecht voet aan grond kan zetten in de mobiele markt, meer specifiek de smartphones en tablets. In die laatste categorie is het aan een wederopstanding bezig, maar de smartphones blijft een groot probleem. Om Intel-chips voor iedereen herkenbaar te maken, krijgen de nieuwe chips ook een logische naam mee.

Intel Atom x3

De instapversie van Intel is specifiek bedoeld voor smartphones en budgettablets. Als we de benchmarks mogen geloven die ons werden meegedeeld, zou de chip-reeks een pak beter moeten presteren dan andere budgetchips. Er zullen drie chips worden verdeeld in de x3-reeks:

  • Intel Atom x3-C3130: dualcore, 1,0 GHz, 64-bit, Mali 400 GPU en 3G-connectiviteit
  • Intel Atom x3-C3230RK: quadcore, tot 1,2 GHz, 64-bit, Mali 450 GPU en 3G-connectiviteit
  • Intel Atom x3-C3440: quadcore, tot 1,4 GHz, 64-bit, Mali T720 GPU, NFC en LTE (Cat6)-connectiviteit

Intel mikt met deze chips resoluut op de low-end markt van smartphones; verwacht dus geen concurrentie voor pakweg de Quallcomm Snapdragon 810-reeks. Dat in die budget-reeks LTE potentieel goedkoop kan worden aangeboden, kan interessant worden.

Helaas is het aantal partners niet gegroeid bij Intel. Behalve een hele hoop kleine Aziatische merken zien we maar één bekende smartphonefabrikant: Asus. En die laatste legt er bovendien niet helemaal de focus op. We hopen voor Intel dat het met deze nieuwe Atom x3-lijn de rest kan overtuigen, anders kan het beter in de toekomst meer focussen op de high-end markt.

Intel Atom x5 en x7

Intel heeft maar beperkt informatie gelost over de x5- en x7-chips. Geen typenummers of specificaties, wel dat de chips bedoeld zijn voor de mainstream-premium tablet/hybridemarkt voor toestellen vanaf 119 euro. Wat we nog wel weten is dat het de eerste Atom-chips zullen worden met de gloednieuwe 14nm-architectuur. Het spreekt voor zich dat beide 64-bitchips zijn. Beide chips zijn compatibel met de nieuwste generatie LTE Cat6-technologie.

De lijst van partners die de nieuwe Atom x5 en x7 zullen gebruiken, klinkt alvast interessanter: Asus, Acer, Lenovo, Dell, HP en Toshiba. Verwacht de eerste x5 en x7 Atom-chips in de eerste helft van 2015 in verschillende toestellen. Beide chips zijn compatibel met zowel Android als Windows. Compatibiliteit met Windows 10 wordt op dit ogenblik haastig aan gewerkt, om klaar te raken voor de lancering van het nieuwe besturingssysteem later dit jaar.

Wie meer prestaties wil, kijkt na de Atom x7 beter uit naar een Core M of een van de Core i-chips.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business