Nieuws

Laad je smartphone op met water en zout

Het Zweedse myFC maakt een mobiele oplader die zelf ter plaatse de energie opwekt om je smartphone op te laden.

In het Zweedse paviljoen op het Mobile World Congress in Barcelona stootten we op Jaq, de mobiele oplader van het innovatieve bedrijf myFC op basis van een brandstofcel.

Brandstofcellen zetten chemische energie direct om in elektrische energie. In de cel vindt een redoxreactie plaats, net als bij een batterij. De vergelijking gaat echter niet helemaal op, want in een brandstofcel kunnen steeds opnieuw reagentia van buitenaf worden aangevoerd, terwijl de reagentia in een batterij opgeslagen zitten in een gesloten stelsel.

[related_article id=”161563″]

Verschillende autofabrikanten experimenteren reeds met de technologie in hun elektrische wagens, maar myFC zag een ander potentieel nut in mobiele opladers voor smartphones. Wanneer de batterij van je smartphone of mobiele oplader leeg is, moet je op zoek gaan naar een stopcontact voor nieuwe energie. Met de oplader van myFC kan je die energie overal zelf opwekken, ook wanneer er geen stopcontact in de buurt is.

De Jaq is reeds de tweede oplader op basis van een brandstofcel van de hand van het Zweedse bedrijf. Het vorige model, de PowerTrekk, was een robuust en log exemplaar, duidelijk gericht op avonturiers die op een trektocht door de natuur hun smartphone in leven willen houden. De Jaq is veel verfijnder van ontwerp, en moet het concept aantrekkelijk maken voor het brede publiek.

De oplader bestaat uit twee delen: een behuizing en een verwisselbaar element dat wordt gebruikt om de energie op te wekken. In dat element zit water en zout opgeslagen. Wanneer je het element in de behuizing stopt en op de knop drukt, ontstaat er een chemische reactie die waterstof creërt. Dat waterstof wordt vervolgens gebruikt om de brandstofcel aan te drijven die de energie produceert om je smartphone op te laden.

Het verwisselbare element heeft een capaciteit van 2.400 mAh, wat ongeveer neerkomt op één smartphonelading. Nadien kan je het element gewoon weggooien. Je hebt dus niet langer een stopcontact nodig om je smartphone op te laden, maar je moet er wel voor zorgen dat je voldoende elementen op zak hebt, en dat lijkt voorlopig het grooste nadeel van de Jaq.

De Jaq moet tegen het einde van dit jaar in de rekken liggen in verschillende markten, waaronder ook België. De oplader kan ook gewoon online besteld worden via de website van myFC. Een prijs is voorlopig nog niet bekend, maar voor de PowerTrekk betaal je vandaag 149 euro. De elementen voor de PowerTrekk kosten 5 euro per stuk en worden in pakketjes van minimaal negen exemplaren verkocht.

brandstofceljaqmobielmwc2015myfcnieuwsopladerWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals