Nieuws

Belgische bedrijven niet overtuigd van Windows 8

Van alle bedrijven in ons land gebruikt slecht ongeveer één op zeven al Windows 8, terwijl Windows 7 heer en meester blijft over de bedrijfspc.

Ongeveer ongeveer één op de zeven bedrijfsvestigingen in ons land gebruikt Windows 8. Hiermee breekt Windows 8 minder snel door op de zakelijke markt dan Windows 7.

Van alle bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers op de Belgische zakelijke markt, gaf een kleine 82 procent eind 2014 aan dat men gebruikmaakt van pc’s met Windows 7. Daarmee is dat met voorsprong het meest gebruikte zakelijke besturingssysteem voor pc’s. 

De cijfers komen uit een analyse van Computer Profile op basis van circa 2.000 gesprekken die zijn gevoerd met IT-verantwoordelijken binnen deze bedrijfsvestigingen, naar aanleiding van het (gratis) seminarie over HR in het digitale tijdperk dat we met Smartbiz organiseren.

[related_article id=”160534″]

Windows XP

Verrassend genoeg is het nog altijd Windows XP, haast niet weg te krijgen uit de zakelijke markt, dat de tweede plaats inneemt. Ongeveer 23 procent van de bevraagde bedrijven geeft aan dat een aanzienlijk deel van de pc’s gebruikmaakt van dit in 2001 geïntroduceerde platform.

Windows XP verdient inmiddels het label van meest volhardende besturingssysteem ooit. Los van de agenda van Microsoft lijken bedrijven hun eigen keuze te maken. In april vorig jaar werd de traditionele ondersteuning van XP door Microsoft namelijk beëindigd, waardoor het OS kwetsbaarder is voor malware en andere cybercriminaliteit. Dit heeft de terugloop in zakelijk gebruik aanzienlijk versneld tot de huidige 23 procent van de locaties.

Met name bij overheids- en gezondheidszorginstellingen zijn er nog relatief veel XP-gebruikers: 35 procent binnen de overheid en 35 procent in de zorg. 

Windows 7 over hoogtepunt

De groei in het gebruik van Windows 7 lijkt nu voorbij te zijn. Ten opzichte van een jaar geleden is de verspreidingsgraad van Windows 7 nog gestegen met 4 procentpunten, maar we zien nu wel de eerste marktsegmenten waar Windows 7 over het hoogtepunt lijkt te zijn.

Binnen deze segmenten zal er voor nieuwe pc-besturingssystemen hoofdzakelijk geïnvesteerd worden in het in 2012 geïntroduceerde Windows 8.

Windows 8 loopt achter

Het meest recente besturingssysteem van Microsoft is Windows 8. Dit is momenteel het OS naar keuze van ongeveer één op de zeven bedrijfsvestigingen. Daarmee is het gebruik meer dan verdubbeld in de afgelopen 12 maanden.

Toch lijkt Windows 8 achter te blijven op het tempo waarmee Windows 7 op de zakelijke markt verscheen. Twee jaar na de introductie van Windows 7 gaf al meer dan de helft van de bedrijfsvestigingen aan Windows 7 te gebruiken. Windows 8 blijft met de huidige 14 procent, inmiddels ruim twee jaar na introductie, duidelijk achter op dit tempo.

Met name grote bedrijfsvestigingen lopen vaak iets achter op kleinere locaties als het gaat om de uitrol van nieuwe besturingssystemen. Een indeling van de cijfers naar omvang van de bedrijfsvestiging laat voor Windows 8 het volgende beeld zien: bij organisaties met 50-100 werknemers is de penetratie Windows 8 ruim 17 procent, bij 100-200 werknemers ruim 14 procent, bij 200-500 werknemers 12 procent, bij 500 tot 1.000 werknemers 9 procent en bij locaties groter of gelijk aan 1.000 medewerkers gebruikt slecht een magere 6 procent reeds Windows 8.

En… Vista

Windows Vista heeft nooit mogen rekenen op de populariteit die Windows XP en Windows 7 wel kenden. Windows Vista wordt vandaag nog gebruikt door 2 procent van de bedrijfslocaties. Branches met het hoogste gebruik zijn de bouw en overheidsinstellingen, waar circa 4 procent van de locaties nog Windows Vista gebruikt.

Op 19 maart organiseert Business Meets IT een gratis seminar over HR in het digitale tijdperk. Meer info op: www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business