Nieuws

Print je eigen scherm met een inkjetprinter

Met een uitvinding van Duitse wetenschapper kan straks iedereen thuis eenvoudig zijn eigen displays ontwerpen en uitprinten. Zelfs zelfgemaakte aanraakschermen worden een optie, en dat voor amper 20 euro per scherm.

Duitse wetenschappers van de Universiteit van Saarland hebben een manier gevonden om een scherm te maken met een reguliere inkjetprinter. Dit doen ze door speciale inkt te gebruiken die licht geeft als er stroom op staat. Tot nu toe waren dergelijke toepassingen niet mogelijk.

De achterliggende techniek is dezelfde techniek als diegene die gebruikt wordt in sommige auto"s om het dashboard te verlichten. “Displays werden geproduceerd voor de massa, nooit voor een individuele gebruiker”, stelt onderzoek Simon Olberding. Samen met zijn collega Jürgen Steimle wil hij daar verandering in brengen.

De technologie is heel toegankelijk. Het is mogelijk om in een programma als Microsoft Word of Powerpoint een digitaal ontwerp te maken. De wetenschappers hebben twee methodes ontwikkeld om dit vervolgens eenvoudig uit te printen. Beide mogelijkheden tot printen hebben ieder hun sterke en zwakke punten, maar ze kunnen allebei uitgevoerd worden door een leek. Afhankelijk van de methode duurt dit enkele minuten of twee tot vier uur.

Het resultaat is een scherm op hoge resolutie dat slechts een fractie van een millimeter dik is. Om een volledig scherm ter grootte van een A4 te maken, ben je ongeveer 20 euro kwijt. Het meeste geld hiervan ben je kwijt aan de speciale inkt die nodig is. Je hoeft overigens niet per se op papier te printen, maar materialen als plastic, leer, steen, metaal, keramiek of hout zijn ook geschikt.

“Met deze methode kunnen we ook aanraakgevoelige displays printen”, zegt Olberding. De schermen kunnen geïntegreerd worden in zo ongeveer elk object dat je dagelijks gebruikt. Denk aan je meubels, keukenspullen, koffer of kleuren. Je kunt bijvoorbeeld ook het bandje van een horloge voorzien van een display dat oplicht op het moment dat je een bericht ontvangt. Olberding: “Als we onze techniek combineren met 3D-printen zijn de mogelijkheden eindeloos.”

De wetenschappers presenteren hun uitvinding op de computerbeurs Cebit in Hannover van maandag 16 tot en met vrijdag 20 maart.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business