Nieuws

Oracle probeert crapware op Mac te smokkelen met Java

Vooral Windowsgebruikers moeten oppassen voor de heimelijke installatie van adware bij het downloaden van gratis software zoals Java. Moederbedrijf Oracle vindt dat discriminerend en valt nu ook Mac-gebruikers lastig.

Java is een technologie die verschillende programmaatjes de mogelijkheid geeft om te draaien. Applicaties geschreven in de Java-programmeertaal hebben Java nodig om te draaien. Het principe is hetzelfde als bij Flash, waarbij Fmash-programma’s en websites enkel werken wanneer je de Adobe Flash-plugin hebt.

Ask.com

Er is echter één belangrijk verschil: hoewel Java een mainstream-tool is probeert moederbedrijf Oracle Windowscomputers al jaren te bezoedelen met crapware tijdens de installatie. Concreet gaat het om Ask.com: een combinatie van een toolbar en zoekmachine met geen enkele positieve toepassing. Op de koop toe verandert de adware de homepage van je browser, zodat je er niet naast kan kijken. Vervelend, maar de geoefende Windowsgebruiker weet intussen al wel dat je nooit zomaar iets aangevinkt mag laten staan tijdens een installatie.

[related_article id=”158256″]

Tijd dus om ook Mac-gebruikers te pesten, moeten ze bij Oracle gedacht hebben, en dus zit Ask vanaf de recentste Java-update mee gebundeld in het installatiepakket. Afvinken gaat, maar dan moet je wel opletten tijdens het installatieproces. Installeer je Ask.com toch, dan kan je de adware relatief eenvoudig verwijderen.

Vervelend

Een ramp is het dus niet, maar van koosjere praktijken kunnen we evenmin spreken. Zeker minder geinformeerde gebruikers zullen al snel geconfronteerd worden met de Ask.com-zoekmachine, waar de barslechte resultaten en reclame elkaar afwisselen.

Gebruikers vragen al jaren dat Oracle stopt met crapware aan hun Java-installatiepakket toe te voegen, maar het bedrijf lijkt nu net all-in te gaan. Vooral gratis programma’s en open source-software maken gebruik van Java. Laat je als Mac-gebruiker niet afschrikken door de trieste praktijken van Oracle en installeer gerust de nodige software, maar wees bij deze gewaarschuwd: onoplettendheid wordt bestraft met adware. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business