Microsoft wil het piraterijprobleem in China aanpakken door alle illegale versies van Windows een gratis upgrade naar Windows 10 te geven.

Microsoft weet dat China een groot probleem heeft op vlak van piraterij. Windows 8 is daar gewoon commercieel beschikbaar, maar het merendeel maakt gebruik van een illegale versie om Windows op hun computers te installeren. Daar wil Microsoft nu een oplossing voor bieden.

Windows 10 is nu al een gratis upgrade voor Windows 7 of 8, maar Microsoft beseft dat er niet zoveel legale versies van Windows 7 of 8 circuleren in China. Omdat het land te belangrijk is voor Microsoft, heeft Terry Myerson aan Reuters verteld dat alle illegale Windows-versies in China een gratis upgrade krijgen naar Windows 10.

“We gaan alle pc’s upgraden die Windows 10 ondersteunen, ongeacht of ze een legale of illegale versie van Windows draaien. Zij krijgen een gratis update naar Windows 10”, zegt Myerson. Het plan is om de honderden miljoenen illegale gebruikers in China opnieuw een legale versie te bezorgen zodat ze mee kunnen genieten van het complete Windows 10 ecosysteem.

Om dat idee extra kracht bij te zetten, werkt het samen met Lenovo, de grootste pc-fabrikant van de wereld, om Windows 10 naar zoveel mogelijk gebruikers in China te brengen. Ook Chinees beveiligingsspecialist Qihoo 360 Technology Co en sociaal netwerkgigant Tencent Holdings Ltd gaan Microsoft hierbij helpen.

Lenovo heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om aan te kondigen dat het Windows Phone-toestellen wil lanceren later dit jaar met het gloednieuwe Windows 10 voor smartphones.