Nieuws

Bill Gates maakt zich zorgen over robotevolutie

De mede-oprichter van Microsoft maakt zich zorgen over de snelheid van de technologische ontwikkelingen en hoe dat onze wereld verandert.

Steeds vaker hoor je mensen of groepen die zich zorgen maken over de toekomst van de mensheid door de opkomst van robots en kunstmatige intelligentie. Een van hen is Microsoft-oprichter Bill Gates. Hij vreest dat er teveel mis kan gaan. In een gesprek met Re/Code schetst hij twee zeer onprettige scenario"s.

Gates start met het probleem dat robots al veel banen hebben overgenomen en dat daar voorlopig geen einde aan komt. Hij snapt dat mensen sommige taken liever uit laten voeren door een robot, maar hij vindt het tempo waarin dat gebeurt veel te hoog. Toch denkt Gates dat je de mens en zijn vindingrijkheid niet moet uitvlakken. Hij is alleen bang door de snelheid waarin alles plaatsvindt, de mensen niet voorbereid zijn.

Als voorbeeld haalt Gates bedrijven in Silicon Valley aan. “Je ziet ze veel geld verdienen, maar hebben bijna geen personeel in dienst. Dat patroon zie je steeds vaker terug. Het kan zijn dat mensen de opkomst van productiemachines met lede ogen aan zien en simpelweg opgeven omdat ze denken zelf niks meer te kunnen bijdragen.”

Intelligentie
Het tweede scenario waarover Gates begint is nog dreigender. Zelf noemt hij dit “het probleem van intelligentie groter dan die van de mens”. Zeker iets om bij stil te staan. Elke nieuw gadget dat gelanceerd wordt met het woord "smart" voor de naam zet je aan het denken: zijn wij dan dommer geworden?

Wat Gates vooral interessant vindt, is de grote hoeveelheid geld die gespendeerd wordt om het probleem rond kunstmatige intelligentie te voorkomen. “Ik weet dat Elon Musk net geld gegeven heeft. Bij Microsoft heb je Eric Horvitz, hij doneerde aan Stanford. Ik denk dat er serieuze pogingen ondernomen worden om een oplossing te zoeken waarmee je het probleem kunt vermijden.”

Het is niet de eerste keer dat Gates robots en machines aankaart. Eerder deed hij dit al in een Reddit AMA. Destijds geloofde hij nog dat het probleem dat robots het werk overnemen, verholpen kon worden. Nu klinkt hij minder zelfverzekerd. Ook als je kijkt naar hij hoe over kunstmatige intelligentie praa,t vraag je je of hij echte angst voelt voor de toekomst – hoe krachtiger en slimmer de robot is die je creëert, hoe groter het gevaar dat hij vormt voor de ondergang van de mensheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business