Nieuws

Oplichters maken misbruik van WhatsApp Call

Wie uitkijkt naar een uitnodiging om de nieuwe VoIP-dienst van WhatsApp te proberen, moet opletten voor oplichters.

WhatsApp is sinds enkele weken bezig met de uitrol van nieuwe belfunctionaliteit in zijn berichtendienst, en dat heeft ook de aandacht van oplichters getrokken.

WhatsApp is de belfunctie geleidelijk bij gebruikers aan het activeren, maar het VoIP-bellen wordt ook geactiveerd wanneer je wordt opgebeld door iemand die reeds toegang heeft gekregen tot de feature. De belfunctie vereist bovendien dat je de nieuwste versie van WhatsApp geïnstalleerd hebt, en daar maken oplichters handig gebruik van, zo melden Panda Labs en Malwarebytes.

[related_article id=”161920″]

Zo worden WhatsApp-gebruikers via de berichtendienst naar bovenstaande pagina gelokt, waar ze worden aangemoedigd om de VoIP-functie te installeren. Daarvoor moeten ze wel eerst tien vrienden uitnodigen hetzelfde te doen, zodat die op hun beurt naar bovenstaande pagina worden gelokt. Nadat je tien contacten hebt uitgenodigd, verschijnt een scherm waarin wordt gevraagd om een survey in te vullen, dat verder niets te maken heeft met WhatsApp Call.

Malwarebytes maakt daarnaast ook melding van installatiebestanden die op het internet gedeeld worden, waarmee je de nieuwe VoIP-functie zou kunnen installeren op je smartphone. In realiteit gaat het echter om vermomde malware. Wanneer je het bestand van naderbij bestudeerd, zie je dat het om een exe-bestand gaat in plaats van een apk, dat door malwarescanners wordt herkend als PUP.Optional.MultiPlug.A.

Het heeft geen zin om op dergelijke uitnodigingen in te gaan. WhatsApp Call kan alleen voor je geactiveerd worden wanneer je door iemand anders wordt opgebeld, of als WhatsApp de functie voor je activeert. Gebeurt dat niet, dan zal je wat geduld moeten uitoefenen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business