Nieuws

De digitale muren slopen

[Opinie] Europa kent nog steeds geen ééngemaakte digitale markt. Daar moet verandering in komen, schrijft europarlementslid Manfred Weber, en snel.

Misschien heeft u ooit al geprobeerd online een vliegtuigticket te boeken van Wenen naar Warschau via een Spaans reiskantoor met een Duitse kredietkaart. De kans dat het u lukt is klein en naar alle waarschijnlijkheid krijgt u bij betaling een foutmelding.

Het lijkt misschien een vergezocht voorbeeld, maar er bestaan tal van andere voorbeelden die aantonen dat Europa nog steeds geen ééngemaakte digitale markt heeft.

Probeer maar eens in een andere EU-lidstaat op je tablet naar muziek te luisteren die je thuis gekocht hebt en in de cloud gestockeerd hebt. Dit zal enkel lukken met de nodige problemen en met hoge, extra kosten. Zelfs al koop je de rechten van deze muziek om er in het buitenland naar te mogen luisteren, dan nog zal je te maken hebben met hoge roamingtarieven doordat je je mobiel toestel gebruikt in een ander Europees land.

In de 21ste eeuw bestaat er geen enkele reden om nog langer op dergelijke beperkingen te stoten. De EVP-Fractie, als grootste politieke groep van het Europees Parlement, wil dat iedere Europeaan in alle vrijheid toegang heeft tot de goederen, diensten en betalingswijzen van zijn of haar keuze. Het is hoog tijd dat we de digitale muren slopen, met de afschaffing van roamingkosten als eerste stap.

We moeten ons de vraag stellen hoe Europa kan concurreren met de rest van de wereld. We moeten ons hierbij niet afschermen van de globalisering, maar de globalisering beter vormgeven en er voordelen uithalen. De sleutel hiertoe is een gemeenschappelijke interne markt met gemeenschappelijke regels met een efficiënte bescherming van persoonlijke gegevens als grondvoorwaarde. Enkel met eengemaakte regels voor alle 28 EU-lidstaten kunnen we Amerikaanse minimumstandaarden vermijden.

Wij, de EVP-Fractie in het Europees Parlement, pleiten ervoor dat de digitale reuzen van het internet hun dominantie posities niet kunnen misbruiken. Internet moet een plaats zijn waar vrije competitie tot innovatie kan leiden. We willen snel internet voor iedereen. Problemen met internettoegang of trage internettoegang mogen geen knelpunten zijn binnen onze economie en samenleving. We hebben nood aan meer investeringen in de digitale infrastructuur. Tegelijkertijd moeten we het auteursrecht binnen de EU harmoniseren om creativiteit en intellectuele eigendom te beschermen, zonder nieuwe grenzen te creëren.

De tijdspanne om dit door te voeren is beperkt. Als we er in de komende jaren niet in slagen een sterke digitale eenheidsmarkt uit te bouwen, zullen de bedrijven in Silicon Valley, de creatieve breinen in India en de software-ingenieurs in China in hun vuistje lachen.

Manfred Weber is voorzitter van de EVP-fractie in het Europees Parlement.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business