Nieuws

Windows XP blijft tweede populairste besturingssysteem

Het 13 jaar oude besturingssysteem is populairder dan Windows 8 en Windows 8.1 samen. Onderaan de lijst verschijnt Windows 10 op de radar.

Hoewel het aandeel van Windows XP blijft afnemen, is het besturingssysteem verre van dood en begraven.

Kijkend naar het wereldwijde internetverkeer komt NetMarketShare tot de conclusie dat Windows XP in maart nog op 16,9 procent van de pc"s draait. Een flinke terugval van de 19,1 procent in februari.

[related_article id=”161452″]

Ondanks de afname blijft Windows XP volgens de metingen van NetMarketShare tweede op de lijst met meest gebruikte besturingssystemen. Daarmee blijft het voor Windows 8 en Windows 8.1, dat samen een aandeel van 14 procent heeft. De derde plaats is voor Windows 8.1 met 10,5 procent, terwijl Windows 8 vijfde staat met slechts 3,5 procent. Windows 7 gaat duidelijk aan kop met 58 procent.

Het feit dat het 13 jaar oude Windows XP nog zoveel gebruikt wordt, onderstreept de uitdagingen waar Microsoft tegenaan loopt terwijl het probeert nieuwere versies van het besturingssysteem aan de man te krijgen. Wereldwijd heeft het bedrijf meer dan 1,5 miljard gebruikers. Zelfs het stopzetten van de ondersteuning voor Windows XP een jaar geleden heeft nog niet het gewenste effect.

Niet alleen Microsoft zelf wordt hierdoor getroffen. Chipfabrikant Intel moest zijn kwartaalomzet met een miljard dollar naar beneden bijstellen omdat vooral kleine of middelgrote ondernemingen niet weg willen van Windows XP. Het is denkbaar dat bedrijven als Hewlett-Packard, Lenovo en Acer ook voelen dat mensen niet zomaar overstappen.

De volgende stap vooruit staat voor komende zomer gepland, wanneer Microsoft Windows 10 wil lanceren. Het bedrijf hoopt de fouten uit Windows 8 te vermijden en een constante en betrouwbare software-ervaring te bieden op verschillende apparaten, waaronder desktops, laptops, smartphones, tablets en zelfs via het Internet der Dingen.

Microsoft biedt mensen met Windows 7 en Windows 8.1 een jaar lang de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 10. Je kunt dus gewoon verder werken op je eigen pc, alleen met een nieuwer besturingssysteem. Heb je nog een oudere versie, zoals XP of Vista? Dan kun je niet rechtstreeks upgraden. Je hebt twee keuzes: eerst upgraden naar Windows 8.1 en vervolgens door naar Windows 10 of een nieuwe pc kopen waarop Windows 10 al is voorgeïnstalleerd.

Momenteel is Windows 10 beschikbaar als technische preview. Er maken genoeg mensen gebruik van om in de metingen van Net Applications voor te komen, maar het is niet meer dan een aandeel van 0,1 procent.

Update: De cijfers van NetMarketShare geven slechts een indicatie en zijn niet absoluut. Ze vragen enige nuancering, en zijn onder meer afhankelijk van de gemeten websites die het bedrijf mee opneemt in zijn resultaat. Zo was het marktaandeel van XP volgens NetMarketShare in november vorig jaar gedaald tot 13 procent, om de volgende maand weer te stijgen tot 18,26 procent. Een vreemde evolutie, die vermoedelijk eerder toe te schrijven is aan een verandering in meetmethode dan een hernieuwde interesse in Windows XP.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business