Nieuws

Tesla bijna eigendom van Google

Google ging Tesla kopen. Een overeenkomst daarover werd afgesloten maar viel op het laatste nippertje in het water.

De Tesla Model S springt vandaag als paddenstoelen uit de grond. Waar de elektrische supersedan vroeger een zeldzaamheid was kan je vandaag moeilijk een werkweek rijden zonder er minstens één tegen te komen. De Tesla kan op enthousiasme rekenen omwille van het strakke uiterlijk, de waanzinnige prestaties en de milieuvriendelijkheid, maar dat was ooit anders.

Afgrond

Niet lang geleden, in 2013, stond Tesla Motors aan de rand van de afgrond. De verkoop slabakte en productie lag stil. CEO Elon Musk was all-in gegaan, maar had verloren, of zo leek het toch. In een wanhopige poging om Tesla en zijn droom te redden belde Musk naar een zekere Larry Page. Dat staat te lezen in een nieuw boek van Ashlee Vance van Bloomberg: “Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future.”

[related_article id=”158901″]

In het boek doet Vance uit de doeken hoe Musk amper zes miljard vroeg voor zijn autobedrijf. Twee jaar later is Tesla ter vergelijking 25 miljard waard. Larry Page en Elon Musk sloten een mondelinge overeenkomst: Google zou Tesla kopen voor het gevraagde bedrag en daarbovenop vijf miljard aan kapitaal injecteren in de noodlijdende autobouwer. Bovendien kreeg Musk de garantie dat hij een actieve rol zou blijven spelen.

Op de valreep

Met het verbale akkoord rond was het tijd voor de finalisering van de deal. Gelukkig voor Elon Musk keerde het tij voor Tesla niet zo lang na het telefoongesprek. Het merk raakte eindelijk van de grond, zodat de deal er plots aanzienlijk minder goed uit zag. Met nog geen verbintenissen op papier viel de verkoop dan ook in het water.

Een mens kan natuurlijk wel speculeren. Stel dat Tesla onder het Google-dak zat, hou zou het automerk er dan vandaag uit zien? De techreus, die aan z’n eigen autonome karretje werkt, zou er in ieder geval niet slechter voor staan. En Apple, dat volgens geruchten ook aan autogerelateerde zaken werkt, zou al helemaal een sprintje moeten trekken om Google nog in te halen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business