Nieuws

Belgische start-up behoedt drones voor botsingen

Drones worden steeds populairder en dat brengt gevaren met zich mee. Het Vlaamse Airobot ontwikkelde daarom technologie die de vliegtuigjes tegen botsingen beschermt.

Hoe populairder drones worden, hoe meer de vliegende dingen uit de lucht vallen. Dat brengt vanzelfsprekend een veiligheidsrisico met zich mee. De dronewereld is niet al te strak gereguleerd, zodat de vliegtuigjes zelden zijn uitgerust met veiligheidsmechanismen. Daar wel de Belgische start-up Airobot verandering in brengen.

Airobot focust zich op collision avoidance of sense and avoid. De start-up wil daarmee in eerste instantie tegemoet komen aan de professionele gebruiker. “Vandaag is het inspecteren van industriële torens, kleine ruimtes en gevaarlijke omgevingen met drones een moeilijke, intensieve en risicovolle aangelegenheid”, verduidelijkt medeoprichter Roy Jeunen. Daartoe ontwikkelde het bedrijfje een component dat er voor zorgt dat de drone zelf kan uitwijken voor naburige objecten. Bovendien laat het onderdeel een piloot toe om de drone automatisch een bepaalde afstand van een punt te laten bewaren.

Ruimte voor toekomstplannen

De Limburgse start-up ontwikkelde het product na een jaar testen, en werd daarbij gesteund door iMinds en het Vlaams Accelerator Platform. Jeunen en partner Kristof Beenders zien nog veel potentieel inzake droneveiligheid. “Wanneer men de vergelijking maakt tussen de traditionele luchtvaart met zeer hoge veiligheidsstandaarden en de drone-industrie is er nog veel ruimte voor verbeteringen”, denkt Beenders.

Het product, dat volgens het persbericht van iRobot voorlopig nog geen duidelijke naam lijkt te hebben, wordt in het laatste kwartaal van dit jaar gelanceerd. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business