Nieuws

Duitsers hielpen NSA spioneren in Europa

Duitsland en de NSA speelden jaren onder één hoedje. Dat ontdekt het Duitse parlement, dat als reactie een mauw past aan de samenwerking.

De BND (Bundesnachtrichtendienst), de voornaamste inlichtingendienst van Duitsland, heeft jaren gevoelige informatie gedeeld met de Amerikaanse NSA. Het delen van inlichtingen is toe te juichen aangezien een terroristische dreiging geen grenzen kent, maar de informatie in kwestie schoot dat doel ver voorbij. Dat weet ArsTechnica.

Delen

De NSA stuurde zogenaamde ‘selectors’ naar de BND, waarop die laatste relevante informatie uit z’n eigen databases terugstuurde. De NSA zou een dergelijke lijst met selectors meerdere keren per dag gestuurd hebben, goed voor in totaal 800.000 aanvragen voor gegevens over ip-adressen, telefoonnummers of e-mailadressen.

Al in 2008 ontdekte de BND dat sommige aanvragen van de NSA in strijd waren met de eigen regelgeving, maar toch ondernam de inlichtingendienst geen actie om de toegang van de NSA tot haar eigen databases in de perken. Pas in 2013, na de onthullingen van Snowden, begon de BND aan een intern onderzoek. Daaruit bleek dat de dienst maar liefst 2.000 keer toegang had verschaft tot informatie wanneer dat lijnrecht indruiste tegen binnenlandse en Europese belangen. Zo kreeg de NSA informatie over de defensiegigant EADS (die ook de Airbus maakt) maar ook Europese en zelfs Duitse politici.

BND verzwijgt

Pijnlijk, want Snowden onthulde al dat de NSA niet boven het stelen van buitenlandse bedrijfsgeheimen staat. De BND vroeg als reactie aan de NSA om zijn aanvragen te beperken tot wat overeengekomen was, zonder de kanselarij in te lichten. Naar verluidt vreesde de inlichtingendienst dat de NSA van haar kant de gegevenstoevoer zou stoppen bij een confrontatie. En parlementair comité was nodig om de fouten van de Duitse inlichtingendienst eindelijk aan het licht te brengen.

De onthulling toont aan dat niet alleen Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten het niet zo nauw nemen met de regels, maar ook diensten op het Europese vasteland schuldig zijn. Het verhaal krijgt ongetwijfeld nog een staartje. De BND is al controversieel in ons buurland nadat de constructie van een duur nieuw hoofdkwartier, waar begin vorige maand werd ingebroken. Criminelen konden forceerden de toegang tot het nieuwe hoofdkwartier waarna ze enkele kranen pikten, met grote waterschade tot gevolg. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business