Nieuws

Wat we verwachten op Microsofts Build 2015-conferentie

Op de jaarlijkse Build-conferentie van Microsoft zullen we heel wat nieuws te weten komen over Windows 10. We zetten de verwachtingen op een rijtje.

De ontwikkelaarsconferentie van Microsoft, Build, is een jaarlijkse hoogmis voor alles wat Windows is. Nu we weten dat Windows 10 deze zomer in de rekken ligt kunnen we uitkijken naar een wel erg interessante conferentie. Op Build 2015 krijgen we naar alle waarschijnlijkheid heel wat langverwachte functies live te zien.

One Windows

Het One Windows-verhaal staat ongetwijfeld weer centraal. De niet-aflatende pogingen van Microsoft om relevant te worden in de mobiele markt, krijgen dankzij dat verhaal een tweede adem. Microsoft kondigde eerder al aan dat dezelfde applicaties op alle Windows 10-toestellen zullen draaien, van desktop en laptop over tablet en telefoon tot Xbox. Je kan er van op aan dat we die functionaliteit nu eindelijk ook echt zullen zien. We verwachten universele apps met identieke code die zich naadloos aanpassen aan het toestel waarop ze verschijnen, zoals Microsoft al een hele tijd belooft.

[related_article id=”161452″]

Hoewel Windows 10 nog niet verschenen is, krijgen we vermoedelijk een voorsmaakje van wat ons te wachten staat na de lancering. Windows 10 is waarschijnlijk de laatste grote Windows-release, toch in de voorzienbare toekomst. Het OS zal wel frequent bijgewerkt en geüpdatet worden. Terry Myerson, de baas van het Windows-team, zal ongetwijfeld meer vertellen over hoe het updateproces concreet in z’n werk zal gaan.

Project Bong?

Ook over Project Spartan verwachten we meer nieuws. Hoewel wij hopen dat de codenaam ook de echte naam wordt, is die kans erg klein. Woensdagavond komen we misschien eindelijk te weten hoe de opvolger van Internet Explorer door het leven zal gaan. Wij zetten (een klein beetje) geld in op Bong, omwille van de aanlokkelijke Bing-Bong-tandem. Naast de naam verwachten we meer informatie over de nieuwe browser maar ook de oude. Wie professionele software draait die afhankelijk is van Internet Explorer wil ongetwijfeld weten wat Microsofts plannen zijn met de coryfee.

Ontwikkelaars kunnen uitkijken naar nieuwe tools, die het eenvoudiger moeten maken om apps van Android of iOS naar Windows te brengen. Eén van de grootste minpunten van het falende Windows Phone is het enorme gebrek aan nuttige applicaties in vergelijking met de concurrentie. Als Android-apps snel en eenvoudig geconverteerd kunnen worden naar Windows 10 kan dat een heuse revival betekenen.

Meer mobiel en holografie

Naast de apps hopen we dat Microsoft meer laat zien van de mobiele versie van Windows 10. De huidige preview van het besturingssysteem op de telefoon spreekt niet bepaald tot de verbeelding. De tijd voor het verspreiden van meer informatie over de unieke functies van Windows 10 op de telefoon lijkt rijp. We verwachten een update, eventueel gevolgd door de lancering van een nieuwe preview die dichter bij de finale versie ligt.

Build 2015 zal uitdraaien op een sisser als Microsoft niet met zijn meest tot de verbeelding sprekende toestel naar het podium komt: de HoloLens. We anticiperen een nieuwe spectaculaire demo zoals we al zagen in januari. Met wat geluk krijgen we te zien hoe een universele Windows-applicatie draait in hologramvorm, iets wat volgens het "One Windows"-verhaal mogelijk zal zijn.

Slimme cloud

Microsoft CEO Satya Nadella zal zijn zegje doen over het Office-platform. Office is de hoeksteen van Microsofts platform-overkoepelende strategie met knappe apps op Windows Phone, iOS en Android. Nadella zal waarschijnlijk vertellen hoe Microsoft het Office-platform meer open wil maken voor ontwikkelaars. Office Graph heeft in dat opzicht veel potentieel. Graph is een vorm van Machine Learning die inhoud interpreteert, verbanden zoekt en relevante gegevens naar voren kan schuiven. Graph zou naar verluidt de stap naar Microsofts Azure-cloud maken.

Volgens geruchten wil Microsoft het spel open spelen. Een applicatie zou iOS- en Androidgebruikers de mogelijkheid moeten geven om ook hun toestellen met Windows 10 te integreren. Zelfs Cortana, die intussen veel meer is dan een gewone stemassistent, zou naar de concurrentie verhuizen. Of Microsoft daarover al zal communiceren is onduidelijk, maar nu de lancering van Windows 10 dichterbij komt, kunnen we niets uitsluiten.

Raspberry Windows

Naar alle waarschijnlijkheid maakt een nieuwe variant van Windows 10 zijn opwachting: de Internet der Dingen-editie (IoT). Die versie is speciaal ontwikkeld voor kleine toestellen en zal onder andere gratis beschikbaar zijn op de Raspberry Pi 2. Microsoft liet nog niets zien van deze light-versie van Windows maar daar komt morgen of overmorgen ongetwijfeld verandering in.

Tot slot kijken we uit naar de aankondiging waar iedereen het meest op zit te wachten: een precieze lanceringsdatum. Aanvankelijk verklapte Microsoft dat Windows 10 deze zomer beschikbaar zou zijn, en vorige week liet de CEO van AMD zich al ontvallen dat het waarschijnlijk om het einde van juli gaat. Build 2015 lijkt ons een uitstekend moment om een datum op de lancering te pinnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business