Nieuws

BIPT onderzoekt ‘onbeperkt downloaden’

Hoe onbeperkt is onbeperkt downloaden? Het BIPT stelt een onderzoek in na een parlementaire vraag van kamerlid Peter Dedecker (N-VA).

In de duurdere internetabonnementen die vandaag op de Belgische internetmarkt te verkrijgen zijn, wordt gewag gemaakt van vrij of onbeperkt downloaden. Maar in hoeverre klopt dat?

Wie de kleine lettertjes heeft gelezen, weet dat het eigenlijk gaat om een zogenaamde Fair Use Policy, en dat er wel degelijk een zekere beperking van kracht is. “Onbeperkt is dus niet altijd echt onbeperkt”, zo zegt kamerlid Peter Dedecker (N-VA) tegen Data News.

Hoewel het in de markt wordt gezet als ‘onbeperkt downloaden’, hanteren internetproviders nog altijd een grens die je als gebruiker beter niet overschrijdt. Zo kan je bij Telenet 500 GB downloaden in de piekuren, alvorens je als grootverbruiker wordt bestempeld. Ga je daar over, dan wordt je download- en uploadsnelheid verlaagd tot aan je volgende factuur.

Heel wat consumenten gaan er van uit dat onbeperkt downloaden ook echt onbeperkt is, en zijn zich niet bewust van de kleine lettertjes. Tot ze de limiet overschrijden en plots aan een veel lagere snelheid surfen. Dat is volgens Dedecker misleidend en bovendien niet conform de wetgeving die bepaalt dat ‘onbeperkt’ effectief ‘zonder enige beperking’ betekent.

“Zeker in tijden van Netflix en andere streamingdiensten stijgt het dataverbruik enorm en moeten mensen duidelijk weten waar ze aan toe zijn, zodat ze weten welk abonnement voor hen het meest geschikt is”, aldus Dedecker nog tegen Data News.

Naar aanleiding van een parlementaire vraag van Dedecker in dat verband, heeft telecomminister Alexander De Croo (OpenVLD) daarom de opdracht gegeven aan telecomwaakhond BIPT om deze problematiek te onderzoeken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business