Nieuws

Frans lagerhuis geeft fiat voor verregaande dataverzameling

Het leeuwendeel van het Franse lagerhuis stemde voor een uitgebreide antiterreurwet die inlichtingendiensten meer macht geeft.

 Frans premier Manuel Valls (Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com)

Het lagerhuis van het Franse parlement heeft met grote meerderheid een antiterreurwet goedgekeurd die speurders meer vrijheid geeft om data te verzamelen van potentiële terroristen.

Het wetsvoorstel kwam er in de nasleep van de dodelijke aanval op de redactie van satireblad Charlie Hebdo. Het ontwerp maakt het verzamelen van data en het controleren van telefoons en e-mails van verdachten door inlichtingendiensten sneller en makkelijker.

[related_article id=”158578″]

Tegenstanders vrezen dat de wet de aanzet zal geven voor massaspionage geschoeid op de leest van de omstreden Amerikaanse geheime dienst NSA. Verder stellen ze ook dat er te weinig controlemechanismes zijn op de data die wordt binnengehaald.

De Franse premier Manuel Valls liet optekenen dat de wet vooral nodig is om de oude antiterreurwet uit 1991 te vervangen, waarin nog geen sprake was van mobiele telefoons.

Het feit dat meer dan 77 procent van het lagerhuis voor de wet stemde, maakt het heel aannemelijk dat ook de Senaat het voorstel zonder veel tegenstand zal goedkeuren.    

dataverzamelingfrankrijknieuwsprivacyterrorisme

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals