Nieuws

Losgeslagen Russisch ruimtetuig op aarde neergestort

Nadat onderzoekers eerder de controle verloren over het ruimtetuig Progress 59, is het toestel nu terug op aarde neergekomen.

Het stuurloze Russische ruimteschip Progress 59 is deze morgen op Aarde gecrasht. De restanten van het schip kwamen veilig in de Stille Oceaan terecht.

Het onbemande ruimtetuig was op 27 april gelanceerd in het kader van een routinemissie die nieuwe voorraden naar ruimtestation ISS moest brengen. Na de lancering bleken echter verschillende functies van het toestel niet zoals gepland te werken en week het ruimtetuig van zijn uitgestippelde koers af.

Onderzoekers slaagden er niet in om het toestel terug in zijn baan te krijgen. Daarna restte hen enkel het bang afwachten wanneer en waar het toestel opnieuw op aarde terecht zou komen. Aangezien ze het schip niet meer konden sturen, was het giswerk om te voorspellen waar de restanten van de Progress zouden belanden.

De Amerikaanse ruimtevaartmaatschappij NASA meldde dat het ruimtetuig rond 4 uur ’s morgens Belgische tijd opnieuw de aardse atmosfeer betrad, boven het gebied van de Stille Oceaan. NASA’s Russische tegenhanger Roscosmos, dat de missie van de Progress 59 leidde, zal het incident nu zo vlug mogelijk onderzoeken.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business