Nieuws

Waarom SD-kaartjes echt uit smartphones verdwijnen

Fabrikanten hebben veel technische redenen waarom vlaggenschipmodellen niet langer ruimte bieden voor een SD-kaartje, maar de uitleg is veel eenvoudiger dan dat.

In de jaren dat smartphones opkwamen was dataopslag een groot probleem. Fabrikanten speelden hierop in door de consument de kans te geven de capaciteit uit te breiden door het toevoegen van een relatief goedkoop SD-kaartje.

De laatste tijd verdwijnen de slots voor geheugenkaartjes bij steeds meer telefoons, vooral bij de duurdere varianten. In een interview met Engadget legt Hugo Barra, topman bij de Chinese smartphonefabrikant Xiaomi uit waarom ook zijn bedrijf die keuze heeft gemaakt bij het nieuwe vlaggenschip, de Mi 4i.

[related_article id=”161563″]

“Voor apparaten met hoge prestaties zijn we in principe tegen SD-kaartjes”, zegt Barra. “Je denkt misschien dat je een Kingston of SanDisk koopt, maar dat is meestal niet het geval. De kwaliteit is heel erg slecht, ze zijn traag, soms stoppen ze gewoon met werken, veel mensen hebben er problemen mee, apps crashen constant, gebruikers raken gegevens kwijt en ga zo maar door. Al met al heel veel klachten en frustraties.” 

Het is natuurlijk waar dat er heel wat valse geheugenkaartjes op de markt zijn en je dus niet altijd zeker bent van de kwaliteit, maar er is natuurlijk een nog grotere motivator voor fabrikanten om komaf te maken met SD-kaartjes in hun vlaggenschepen.

De belangrijkste reden dat veel smartphonefabrikanten stoppen met de mogelijkheid om een SD-kaartje in je toestel te stoppen, is ingegeven door geld. Door niet langer SD-kaartjes te ondersteunen, hebben ze de beschikbare opslagcapaciteit zelf in handen en kunnen ze voor een paar extra gigabytes aan opslagruimte met droge ogen 100 euro meer vragen.

Waar Apple mee begonnen is met zijn iPhone, doen andere fabrikanten nu ook met hun modellen. En als je kijkt door de ogen van een bedrijf dat winst wil maken is het een logische stap. Een iPhone 6 met 128 GB opslagcapaciteit kost een klant 200 euro meer dan het model met 16 GB geheugen, terwijl het Apple niet meer dan 50 euro kost.

Als een model over de mogelijkheid tot een SD-kaartje beschikt, kiezen veel mensen voor de goedkoopste variant. Dit is vaak het apparaat waar de kleinste winstmarge op zit. En hoewel een SD-kaartje niet zo snel werkt als interne opslag, is het een prima alternatief voor muziek, video"s of apps die geen hoog prestatieniveau vereisen.

Voor consumenten betekent het weglaten van een geheugenkaartje dat ze van tevoren goed na moeten denken hoeveel opslagruimte ze nodig denken te hebben in de periode dat ze gebruikmaken van het toestel. Het kan voor veel problemen zorgen als de ruimte vol is en het kan zelfs zover gaan dat iemand beslist een nieuw toestel te kopen, en dat is natuurlijk nog beter voor de fabrikant.

Deze redenering geldt niet voor budgetmodellen, omdat je daar de klant moeilijk kan motiveren om te betalen voor extra opslagcapaciteit. Daarom vind je in die apparaten vaak nog wel ruimte voor een SD-kaartje. Net als bij losse accu"s lijkt het erop dat het SD-kaartje langzaam maar zeker verdwijnt in de komende jaren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business