Nieuws

Ultra HD Blu-ray als alternatief voor 4K-streaming

Volgens de Blu-ray Disc Association zijn fysieke mediadragers alles behalve dood. Met de ontwikkeling van Ultra HD Blu-ray wil het een betrouwbaar alternatief bieden voor 4K-streaming.

Fysieke mediadragers zijn nog geen verleden tijd. Dat is de boodschap van de Blu-ray Disc Association (BDA). Eerder deze week kondigde de organisatie aan dat Ultra HD Blu-ray klaar is voor gebruik. Het nieuwe format biedt ondersteuning voor 4K-resoluties tot 3.840 bij 2.160 pixels en breidt het kleurbereik voor films en tv-series aanzienlijk uit. Het werkt met high dynamic range (HDR) en content met een hoge framerate (waarschijnlijk tot maximaal zestig frames per seconde).

Het verdelen van licenties van het nieuwe format start komende zomer. De verwachting is dat de eerste Ultra HD Blu-rayspelers tegen het einde van het jaar op de markt komen. Het is de bedoeling dat normale Blu-raydiscs hier ook gewoon in afgespeeld kunnen worden met een kleine verbetering van de kwaliteit.

Het BDA doet zijn best om mensen te overtuigen dat fysieke mediadragers het nog steeds kunnen winnen van digitale formats. Voorzitter van de promotiecommissie, Victor Matsuda, prijst Ultra HD Blu-ray voor zijn consistente en terugkerende filmervaringen. Kwaliteiten die niet altijd van toepassing zijn op via internet gehuurde films, zelfs niet nu diensten als Netflix, Youtube en Amazon 4K-streaming aanbieden.

Daarnaast ondersteunt Ultra Blu-ray HD een meer objectgerichte geluidservaring. Voorbeelden hiervan zijn Dolby Atmos en DTS:X. De "digitale brug" geeft consumenten de kans om films en series op andere apparaten in huis te kijken.

De extra beeldkwaliteit en functionaliteiten vragen wel om meer opslagruimte. Een UHD Blu-ray kan tot 66 Gb opslag op een tweelaagsschijf en 100 Gb op een drielaagsschijf. Momenteel telt een Blu-ray 25 Gb op een schijf met een enkele laag en 50 Gb op een schijf met een dubbele laag. Met die bestandsgroottes zijn films inderdaad niet iets wat je "eventjes snel" downloadt, zeker niet voor mensen met een beperkt internetabonnement. Voor hen kan het voordeliger zijn om af en toe een 4k bBlu-ray op de kop te tikken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business