Nieuws

Hoe Google het volgende miljard gebruikers wil bereiken

Een groot deel van de wereldbevolking beschikt niet over een goede internetverbinding of een grote portemonnee. Daarom past Google zijn kerndiensten aan om de mobiele revolutie verder te verspreiden.

Een miljard mensen maken gebruik van de producten en diensten van Google, mede dankzij de sterke positie van Android in landen waar veel smartphones worden gebruikt. Maar hoe zit het in gebieden met slechte verbindingen en mensen met beperkte budgetten? Voor het volgende miljard verbonden gebruikers past Google zijn software en diensten aan, terwijl het ook blijft inzetten op goedkope Android-smartphones.

Naast de onthulling van Android M, besteedde Google gister ook tijd aan het vertellen over hoe het de mobiele ervaring voor opkomende markten wil verbeteren. Sommige van deze veranderingen zijn al beschikbaar. In april heeft de internetgigant de zoekpagina’s gestroomlijnd. Deze laden nu sneller, zelfs op 2G-verbindingen, als de telefoon beseft dat de breedbandverbinding traag is. Gebruikers hoeven dit niet te activeren, het gebeurt automatisch.

De zoekpagina’s is niet het enige dat Google verandert voor het volgende miljard verbonden gebruikers. Google Maps krijgt later dit jaar volledige offline support. Het is mogelijk kaarten te downloaden en op te slaan voordat je vertrekt, zodat je later niet op zoek hoeft naar een verbinding. Offline kaarten zijn nog steeds doorzoekbaar naar interessante punten en de stap-voor-stap navigatie werkt ook gewoon.

Youtube en Chrome krijgen beiden ook nieuwe en verbeterde offline ondersteuning. Gedownloade filmpjes kunnen tot 48 uur opgeslagen en bekeken worden zonder een actieve internetconnectie. Wat we voor Chrome kunnen verwachten is nog niet bekend, maar Google geeft aan dat momenteel al 73 miljoen mensen gebruikmaken van de optie om de binnengehaalde data te beperken.

Software is natuurlijk maar de helft van het verhaal. Hardware is de andere helft. Google kondigde geen nieuwe Android One-partners of regio’s aan. Wel liet het weten dat de beschikbaarheid van de budgettoestellen van Azië uitgebreid is naar Turkije.

Ook Project Loon is onderdeel van de expansiedrift van Android. Gebieden met een slechte netwerkinfrastructuur kunnen profiteren van de ballonnen die mobiele breedband leveren. Google zegt dat de Loon-ballonnen nu zorgen voor 4G LTE-bereik op een gebied dat vier keer groter is dan voorheen. Een ballon kan ongeveer 400 dagen in de lucht blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business