Apple maakt Swift open source

Het heeft even geduurd maar Swift, de programmeertaal voor iOS en OS X, wordt door Apple voorzien van een open source-licentie.

Apple Swift Open source

Toen Apple vorig jaar Swift introduceerde op WWDC, waren de meningen over de programmeertaal nogal verdeeld. Hoe dan ook: heel wat ontwikkelaars zagen er de charme wel van in en lieten er zich graag door verleiden. Nu heeft het bedrijf aangekondigd dat Swift open source-software wordt.

Apple hoopte dat Swift zou leiden tot snellere en eenvoudigere programmeerklussen en stabielere programma’s, maar de software was niet zonder problemen en bugs. Door Swift openbaar te maken, wil Apple dat die bugs sneller geplet worden.

De compiler en standaardbibliotheken moeten tegen het eind van het jaar beschikbaar komen voor iOS, OS X en Linux, zo zei Craig Federighi van Apple. Welk soort licentie er precies zal gebruikt worden, is nog niet bekend. Volgens de topman zal de taal ook snel nieuwe features krijgen die niet ten koste zullen zijn van de snelheid.

Er waren al een tijdje pogingen om een open source-fork van Swift te maken, Phoenix genaamd. Die inspanningen zijn nu overbodig geworden. Ook het feit dat Swift niet alleen open source wordt, maar ook op Linux beschikbaar wordt, vinden ontwikkelaars fascinerend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business