Vijf security-risico’s door de hitte

Hoge temperaturen en een hittegolf brengen voor uw bedrijf een aantal IT-risico’s met zich mee. Deze zijn diverser dan u zou denken. Van koeling in uw datacenter tot datadiefstal. We sommen er enkele op.

1. Minder werkkrachten

 
Een typisch zomerverschijnsel. Tijdens de vakantiemaanden draait een bedrijf, en hun IT-afdeling op halve kracht. Bovendien is het mooie weer een uitgelezen gelegenheid om hier en daar nog een snipperdag te nemen. Het is namelijk de ideale moment voor een extra dagjes strand of zwembad.
 

2. Minder focus

 
Met het warme weer zijn medewerkers en IT’ers ook minder alert. De noodzakelijke back-up wordt, mede door de onderbemanning bijvoorbeeld eens vergeten. Daarnaast kan de concentratie van diegene die wel werken lijden door de afleidingen eromheen, zoals de geplande zomerbarbecue en het beach volleyball-tornooi in de tuin van uw bedrijf.
 

3. Alles gaat open

 
Airco of niet, mensen hebben de neiging om bij warm weer ramen en deuren open te zetten, ook bij bedrijven. Dan denken we in eerste instantie aan het datacenter. Daar wordt het nu zo danig warm dat een beetje extra open deuren geen kwaad kan, zo luidt de redenering.
 
Ook in kantoren gaan de ramen open. Inbrekers weten dat uiteraard, en zij focussen zich ook op kantoren en bedrijfsomgevingen. Daar valt wel wat te rapen, bijvoorbeeld op het vlak van tablets en laptops.
 

4. Dataverlies

 
Veel problemen ontstaan doordat mensen de onweerstaanbare drang hebben om hun huis te verlaten, zo luidt de boutade. Dat is inzake IT niets anders. Op Brussels Airport gaan er jaarlijks ongeveer vierhonderd laptops verloren, en een kleine achthonderd mobiele telefoons.
 
Hoe meer u, door het mooi weer, andere oorden (bijvoorbeeld buiten) opzoekt, hoe meer kans dat toestellen of data verloren, gestolen of simpelweg beschadigd kunnen raken.
 

5. Onveilige wifi-netwerken

 
Hetzelfde probleem geldt voor onveilige netwerken. Hoe meer er buitenshuis wordt gewerkt, hoe groter het risico op een hack via een onveilig wifi-netwerk.
 
Handig, zo’n gratis wifi ergens onderweg of op een terras, maar niet elk wifi-netwerk is even betrouwbaar. Soms zijn ze een aanleiding voor datadiefstal en infecties. Terwijl gratis wifi voor iedereen net erg aanlokkelijk is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business