Nieuws

Google is dood, lang leve Alphabet!

Google zoals we het jaren gekend hebben, is niet meer. De internetreus wordt opgedeeld in stukjes onder één grote noemer: Alphabet. En dat is een goeie zaak.

 

Google CEO Larry Page heeft in een blogpost laten weten dat zijn bedrijf stopt met bestaan zoals we het kennen. Google wordt opgesplitst in een aantal aparte bedrijven, met als grote doel de activiteiten te stroomlijnen. Het komt erop neer dat Alphabet het moederbedrijf wordt, de overkoepelende paraplu die de nieuwe bedrijven samenhoudt, terwijl elke (voormalige) afdeling van Google op eigen benen komt te staan.

Het belangrijkste deel van het conglomeraat zal Google zijn. Dat zal instaan voor de zoekmachine, Google Now, Chrome, Android, Maps, YouTube en Photos, inclusief alle algoritmes die hierbij horen. Er verandert dus niet zo veel, behalve dat het een afgeslankte versie is van wat nu algemeen gezien wordt als de essentie van Google. Aan het hoofd komt de rechterhand van Page te staan: Sundar Pichai. Die man was nu reeds verantwoordelijk voor de koers die Android en Chrome vaart.

Som van de delen

Google was echter meer dan de delen die we reeds opsomden. Zo worden ook Google X, Nest Labs, Calico, Fiber en Ventures & Capital aparte bedrijven onder de paraplu. X staat in voor de meest experimentele projecten waaraan de techgigant werkt, Nest richt zich op het ontwikkelen van slimme thermostaten (en bij uitbreiding een slimmer huis), Fiber wil snel internet voorzien voor iedereen en Ventures & Capital zijn de investeringstakken van het nieuwe Alphabet.

In de realiteit lijkt het misschien een ingrijpende keuze, en voor sommigen zeker een vreemde keuze, toch is het een logische beslissing. Google zoals we het kenden, was log. Het zat overal tussen en het wou op elk gebied belangrijk zijn. Wie op veel zaken tegelijk moet focussen, kan die focus al eens verliezen. Met deze opsplitsing willen ze net dat voorkomen.

De opsplitsing laat diversificatie toe, en specialisatie. Aan het hoofd van elk dochterbedrijf komt nu een gespecialiseerd team te staan, met een eigen bestuur en CEO, die in staat zijn om zich te richten op hun eigen core business. Met deze beslissing reageert Google dus proactief op mogelijke problemen in de toekomst. Ze lopen alvast veel minder risico om zichzelf voorbij te lopen of, wat nog erger zou zijn, de volgende grote revolutie te missen.

Veilig risico

Ook voor investeerders is de opsplitsing een geschenk uit de hemel. Elk aandeel van Google wordt stuk voor stuk ingewisseld voor een aandeel van het nieuwe Alphabet. Belangrijker nog is echter dat investeerders nu zelf kunnen kiezen in welke bedrijfstak ze willen investeren. Deden ze dit vroeger in ‘het gewone’ Google, dan liepen ze het risico om geld te verliezen wanneer Google X met een idee kwam dat niet aansloeg. Google Glass, iemand?

In de toekomst kunnen die investeerders dus zelf kiezen hoe risicovol ze willen beleggen in de techgigant. Life Sciences, deel van Calico, dat zich richt op het verbeteren van de levensverwachting, zal zo wel eens een onverwachte topper kunnen worden wanneer het slaagt in het optimaliseren van bijvoorbeeld de slimme contactlens.

Larry Page wordt ook in het nieuwe bedrijf CEO, terwijl zijn mede-oprichter Sergey Brin voorzitter wordt. Mogelijk hebben ze de eerste stap gezet naar een nog grotere invloed van hunbedrijf(/bedrijven) in de wereldtechindustrie. Het staat alleszins vast dat Google nog lang niet dood is. Google is dood, lang leve Google!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business