Nieuws

Microsoft waarschuwt voor valse e-mails die je pc gijzelen

De e-mails die je willen helpen bij het upgraden naar Windows 10, maar een cryptovirus bevatten, zijn nog steeds in omloop. Volgens Microsoft nu ook in het Nederlands.

Reeds in augustus bracht Microsoft het bericht naar buiten dat er een e-mail in omloop was die mensen trachtte aan te zetten om te updaten naar Windows 10 via een link in die mail. Wie erop klikte, downloadde onwetend een cryptovirus dat de computer versleutelt in ruil voor losgeld. De mail was herkenbaar aan enkele schrijffouten en tekens die verkeerd werden weergegeven.

Nu laat Microsoft weten dat dezelfde mail nog steeds de ronde doet, maar nu ook in het Nederlands. Het bedrijf raadt aan om de mail te negeren en te verwijderen. Ook nu kan je de mail weer herkennen aan schrijffouten en tekens die slecht worden weergegeven. Bovendien kan je de mail herkennen aan het ip-adres dat uit India afkomstig is. Het adres van de verzender wordt weergegeven als zijnde ‘update@microsoft.com’. Onderaan staat opnieuw het bericht dat de mail werd gescand op virussen, maar dat er niets werd gevonden.

Voorzichtigheid geboden

Laat je natuurlijk niet vangen door deze schavuiten. Was je toch even onoplettend, dan raadt Microsoft aan om je computer van het internet los te koppelen, te scannen met je virusscanner en de gevonden malware te verwijderen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan herinstalleer je best je besturingssysteem. Bovendien is het raadzaam om al je wachtwoorden te veranderen.

Tot slot laat Microsoft weten dat gedupeerden altijd de optie hebben om klacht in te dienen bij de lokale politie. Verzamel daarbij zoveel mogelijk gegevens, zoals e-mailadressen, telefoonnummers,…

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business