Nieuws

Office 2016 beschikbaar: alle nieuwigheden op een rij

Microsoft maakt Office 2016 vandaag officieel beschikbaar voor het grote publiek. Een overzicht van de belangrijkste nieuwe functies.

Vandaag, 22 september 2015, lanceert Microsoft een nieuwe versie van zijn kantoorpakket Office. Office 2016 wordt automatisch aangeboden aan Office 365-gebruikers, maar kan ook nog altijd worden aangeschaft als pakket “in een doosje”.

“De uitdaging voor Microsoft met Office 2016 was om productiviteit heruit te vinden binnen een nieuwe context van mobiliteit en multiple devices,” vertelt Patrick Van Asch, product manager voor Office bij Microsoft België.

Om dat te bereiken, werden een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd die toelaten om eenvoudiger samen te werken en je werk overal en op elk toestel verder te zetten. We zetten de belangrijkste nieuwigheden kort op een rij:

  • Co-creatie laat toe om met verschillende gebruikers gelijktijdig aan één document te werken, rechtstreeks vanuit de desktopapps. De functie is momenteel al beschikbaar in Word, PowerPoint en OneNote. Excel volgt later.
  • Met Eenvoudig delen kan je documenten delen via OneDrive of Sharepoint, en daar de nodige permissies voor instellen, vanuit de respectievelijke app of via een bijlage in Outlook. Zo hoef je niet voortdurend aanpassingen van een document heen en weer te mailen, maar bewerk je het samen in de cloud. Dankzij versiebeheer kan je bovendien op elk moment weer terugkeren naar een oudere versie van het document om bepaalde aanpassingen ongedaan te maken.
  • De nieuwe versie van Skype voor bedrijven werd geïntegreerd in Word, Powerpoint, Excel en OneNote. Zo kan je rechtstreeks vanuit de app communiceren met je collega’s, terwijl je samen een document bewerkt.
  • Office 2016 is beschikbaar voor pc’s, smartphones en tablets. Er zijn apps voor zowel Windows, Android als Apple. Dankzij Roaming Documents kan je volt schakelen tussen verschillende toestellen, zonder aanpassingen aan je documenten te verliezen.
  • De gekende Office-apps worden in deze versie aangevuld met twee nieuwkomers. Met Sway maak je op een eenvoudige manier presentaties, waarbij je materiaal uit verschillende bronnen – inclusief het web – combineert. Delve is specifiek voor bedrijven en verzamelt op een overzichtelijke manier alle documenten waarvan het denkt dat die voor jou op dit moment interessant zijn, ongeacht waar ze bewaard zijn in OneDrive voor Bedrijven of Sites in Office 365.
  • Outlook heeft een nieuwe map Onbelangrijke e-mail gekregen als onderdeel van Exchange Online. Hier komen berichten terecht waarvan Outlook denkt dat ze voor jou een lage prioriteit hebben. De functie werkt via machine learning en kan handmatig worden getraind. Uiteraard kan je ze desgewenst ook uitschakelen.
  • De Office-apps zitten vol functionaliteit, maar soms zit die erg goed verstopt. De nieuwe zoekfunctie Uitleg werkt als een soort persoonlijke assistent wijst je de weg naar de functie die je zoekt.
  • Wil je de schrijfwijze of betekenis van een woord in je tekst opzoeken, dan kan dat nu met de functie Slim opzoeken in het contextmenu. Via de engine van Bing gaat Office op zoek naar meer informatie over het woord, zonder het document te verlaten.
  • Excel heeft zes nieuwe grafiektypes gekregen om financiële en hiërarchische informatie weer te geven, en de functie Prognose met één klik werd toegevoegd om snel een preview te geven van hoe je gegevens er zullen uitzien.
  • Hoewel Office 2016 op alle platformen werkt, biedt de combinatie met Windows 10 de beste integratie. Word, Excel en PowerPoint werden geoptimaliseerd om op Windows 10 zowel in desktop- als tabletmodus bruikbaar te zijn. Werk je met muis en toetsenbord, dan krijg je de klassieke desktopinterface. Schakel je over naar input via touch, dan wordt de interface opgeblazen, zodat je beter met je vinger door de apps kan navigeren. Ook Windows Hello werkt samen met Office en laat toe om via gezichtsherkenning in te loggen op Office 365.

Als sommige van bovenstaande functies je bekend in de oren klinken, dan is dat niet zo vreemd. Veel van deze functionaliteit werd reeds in de loop van het afgelopen jaar toegevoegd voor Office 365-gebruikers. Daar zit meteen ook één van de belangrijkste verschillen tussen een Office-abonnement en een traditionele aankoop van het pakket. Via Office 365 krijg je toegang tot nieuwe functies van zodra ze klaar zijn, terwijl ze in het klassieke model pas bij een nieuwe versie gebundeld worden aangeboden. Het is Microsofts doel om zoveel mogelijk gebruikers te doen overstappen naar Office 365, maar de populariteit blijft nog eerder beperkt. Ongeveer 25 procent van de 1,2 miljard Office-gebruikers wereldwijd maakt vandaag gebruik van de abonnementsformule.

Office 2016 is beschikbaar op Windows, Mac, Android en iOS. Vanaf vandaag kunnen Office 365-abonnees de nieuwe Office-applicaties zelf downloaden. Vanaf volgende week worden de apps via een automatische update uitgerold. De prijzen voor een abonnement blijven ongewijzigd en beginnen vanaf 7 euro per maand voor Office 365 Personal. Daarmee kan je Office op één computer, één smartphone en één tablet installeren. De overige formules vind je terug op de website van Office.

Wie liever kiest voor een éénmalige aankoop moet nog even geduld uitoefenen. Microsoft België kon ons voorlopig nog geen prijzen en beschikbaarheid meedelen. Van zodra we hierover meer informatie ontvangen, zullen we dit artikel updaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business