Nieuws, Tips

De beste tools om je pc sneller te maken

Een trage laptop kopen kies je zelf, maar een snelle laptop die trager wordt heb je zelden in de hand. Met deze tips krijgt elke machine meer pit, wat leuker en comfortabeler is voor jou.

“Mijn pc is zo traag”…de kreet horen we al sinds…tja, sinds pc’s uitgevonden zijn. Omdat waarschijnlijk iedereen wel graag wat meer performantie uit zijn computer wil halen, lijst ik hier acht gratis software tips op om je systeem sneller te laten werken, zonder dat er gaten in je portefeuille worden gebrand. De tips gaan op voor elke pc die op Vista, Windows 7 of Windows 8 draait. Daarnaast geef ik eerst nog een aantal simpele tips die je in Windows kan toepassen zonder extra software om ervoor te zorgen dat je pc sneller en vlotter draait.

Rommel

Zelfs de allerbeste pc zal veranderen in een slak als je harde schijf vol rommel staat. Die rommel kunnen we grotendeels in twee categorieën opdelen. De eerste categorie is ‘bloatware’, de programma’s die de pc-fabrikanten standaard op de harde schijven zetten. De tweede is de rommel die je er zelf op hebt achtergelaten. Beide zorgen ervoor dat je pc opvallend trager gaat werken. Dat komt omdat beide type programma’s dikwijls bij de installatie ervoor zorgen dat je met je computer mee opstarten. Dan blijven ze in de achtergrond sluimeren, en dat kost krachten.

Zorg er daarom voor dat je alle programma’s telkens verwijdert van je computer wanneer je ermee klaar bent of niet meer gebruikt. Soms kan dat een behoorlijk tijdsintensieve job zijn wanneer je al jaren een computer gebruikt, maar het resultaat is haast altijd goed. Bovendien zorgt het ook voor extra schijfruimte, wat handig meegenomen is.

Drivers

Een snelle computer heeft steeds nood aan de meest recente drivers. Vooral de grafische kaart kan die regelmatig gebruiken.

Naast programma’s is het vooral ook Windows dat overal tijdelijke bestanden plaatst om te helpen bij installatie van toepassingen en van Windows zelf. Je moet daarom regelmatig overbodige bestanden verwijderen. Rechterklik daarom op de c-schijf, klik op Eigenschappen en daarna Schijfopruiming. Vink de nodige functies aan, en laat Windows de rest zelf doen. Defragmenteer ook regelmatig je schijven. Dat kan je via dezelfde web, behalve dat je dan voor Defragmenteren moet kiezen in plaats van Schijfopruiming.

De drivers die je ingebouwde hardware aansturen, hebben een enorm effect op hoe goed je systeem wel loopt. Een van de belangrijkste drivers in dat opzicht is waarschijnlijk die van je videokaart. Als je gewoon de ingebouwde Windows-drivers gebruikt, of als een snel systeem je geen bal kan schelen, hoef je hier niet van wakker te liggen. Wie dat wel doet en het beste uit zijn machine wil halen (zeker gamers bijvoorbeeld) doen er goed aan om elke paar maanden even te controleren of er geen geüpdatete drivers uitgekomen zijn voor zijn videokaart. Het prestatieverschil kan enorm zijn. Ook de drivers van externe randapparatuur en zeker van je moederbord houd je best in de gaten. Die laatste kan bijvoorbeeld een serieus verschil maken in hoe snel data van en naar je harde schijf geschreven wordt.

Soluto

Je zou er versteld van staan hoeveel programma’s zich met jouw computer mee opstarten. Duurt opstarten veel te lang bij jou? Laat Soluto dan even je computer scannen, en daarna krijg je een mooi en overzichtelijk resultaat. Soluto laat direct zien hoeveel tijd je kan winnen door bepaalde programma’s niet mee te laten opstarten. Met een druk op de knop kan je dat testen, en behouden indien gewenst. Onmisbaar voor elke computer.

CCleaner

Na verloop van tijd gaat Windows je computer bomvol kleine bestanden gooien. Het doet dat om beter te werken, maar soms zet het ook bestandjes waar het niet nodig is, en dat zorgt voor vertragingen. CCleaner is al jaren de meest aangewezen software om ervoor te zorgen dat Windows opnieuw braaf naar jou luistert en al het overtollige gewicht van zich afwerpt. Een simpele scan duurt enkele minuten, maar het resultaat mag er zijn.

AVG PC Tuneup

Soms is je computer er veel te erg aan toe, en is een totaaloplossing nodig. AVG PC Tuneup is zo’n oplossing die naar alle aspecten van je computer kijkt. Na een grondige scan en de nodige suggesties, kan je kiezen hoe sterk je je computer wil afslanken om opnieuw competitief te worden. De interface ziet er heel duidelijk uit, maar je bereikt meestal wel betere resultaten als je verschillende aparte tooltjes gebruikt uit dit overzicht.

Razer Cortex

Wie graag spelletjes speelt op zijn computer of laptop weet dat een topfitte computer heel belangrijk is om 3D-spellen vlot te draaien. Wie bij sommige spelletjes toch nog wat extra kan gebruiken, moet Razer Cortex eens proberen. Deze gamebooster zorgt ervoor dat het zoveel achtergrondprogramma’s van je computer sluit, zodat er meer kracht vrijkomt voor het spel. Verplicht voer voor de gamers onder ons die een extra kunnen gebruiken.

PC Decrapifier

Elke computer zit vol met rommel. De meeste al vanaf dag één door de fabrikant meegeleverd, en anders dikt die rommel aan met de maanden en jaren dat je de computer gebruikt. Wil je grote kuis houden? In plaats van alle programma’s manueel te verwijderen, kan je altijd beroep doen op PC Decrapifier. Die analyseert je pc en geeft daarna een overzicht van alles dat het kan/wil verwijderen. Tijd om de broeksriem aan te spannen.

SlimCleaner

SlimCleaner kan je een beetje vergelijken met AVG PC Tuneup, behalve dat het programma er een stuk Spartaanser uit ziet. Dat is een nadeel, maar het scoort wel veel beter dan AVG PC Tuneup. Het geeft veel minder informatie wat het exact allemaal met je pc gaat doen, maar het resultaat is beter. Op onze redactie is dit met voorsprong ons meest favoriete pakket om oude computers nieuw leven in te blazen.

Defraggler

Je harde schijf moet bijzonder veel lees- en schrijfopdrachten uitvoeren elke keer je computer actief is. Dat doet het telkens ad random op de schijf, waardoor het soms bij bepaalde opdrachten op verschillende plaatsen moet zoeken voor meerdere onderdelen. Om alles te versnellen, moet je regelmatig defragmenteren. Ons favoriete programma is Defraggler, een handig klein softwaretooltje dat doet wat het zegt: harde schijven opnieuw sneller maken.

Windows 10

Deze laatste suggestie mag misschien heel gek klinken, maar Windows 10 is een uitstekende upgrade om terug snelheid in je computer te pompen. Het start sneller op dan Windows 7 of ouder, en bovendien is de upgrade het eerste jaar gratis voor alle Windows 7-computers. Microsoft heeft bovendien nog tal van extra functies toegevoegd om je pc beter fit te houden, wat het nog meer de moeite waard maakt. Verkrijgbaar vanaf 29 juli.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business