Nieuws

Lezen tegen 2,5 GB/s met Samsungs nieuwste SSD

Samsung herschrijft de definitie van een SSD met de nieuwe 950 Pro. Die klepper leest aan maar liefst 2,5 GB per seconde.

Solid state drives (SSDs) zijn een duidelijke oplossing voor in laptops en desktops als je waarde hecht aan snelheid. Maar naarmate de NAND flash geheugens in SSDs verbeteren, lopen de drives tegen een aantal limtaties aan, waarvan de grootste de SATA connectie is. We zien typisch SATA-verbonden SSDs maximale schrijf- en leessnelheden van 550MB/s halen.

Opslagbedrijven hebben getracht dit probleem op te lossen door te bewegen naar PCI Express. Samsung heeft dit gedaan met de 850 Pro SSD, die verbonden was door een M.2 interface. Die SSD was echter ook gelimiteerd tot snelheden in de 500MB/s omgeving.

Samsung heeft nu echter de 950 Pro SSD onthuld, en deze laat al zijn voorgangers mijlenver achter zich.

 

Wat Samsung heeft gedaan is gebruik maken van zijn V-NAND flash chips met een M.2 2280 en PCI Express 3.0 x4 interface, omtegelijkertijd de AHCI architectuur te vervangen door de nieuwere Non-Volatile Memory Host Controller Interface (NVMe). AHCI vormde een flessenhals voor SSD lees- en schrijfsnelheden die NVMe nu verwijdert.

Waanzinnig snel

Wat betekent dat dan in het echt? De Samsung 950 Pro M.2 klokt leessnelheden van 2.500 MB/s en schrijfsnelheden van 1.500MB/s. En hij is niet eens zo heel bizar geprijsd: de 512GB versie kost 350 dollar, en de 256GB variant 200 dollar. Velen zullen dat er met plezier voor neerleggen als de 950 Pro deze snelheden ook bij doordeweeks gebruik blijkt te halen. Je krijgt er ook nog 5 jaar garantie bij tot 400TB (200TB voor de 256GB variant) aan weggeschreven data. Dus de schijven gaan ook nog eens een computerleven lang mee.

De enige limitatie: de SSD werkt alleen met Windows 7, 8.1 en 10. Windows Server en Linux gebruikers zullen een aantal weken (maanden?) moeten wachten op ondersteuning.

Beide drives worden in oktober verwacht en zullen waarschijnlijk over de toonbank vliegen. Wat nog de moeite van het opmerken waard is: Samsung heeft gebruik gemaakt van zijn tweede generatie V-NAND chips in de 950 Pro drives. De 3e generatie bestaat al, en met M.2 2280 zou deze in staat zijn om een bandbreedte van 4000MB/s te bieden. De onvermijdelijke introductie van een 1TB 950 Pro zou dus mogelijk wederom een snelheidsverhoging kunnen betekenen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business