Nieuws

De Surface Book: Microsofts eerste eigen laptop

Microsoft introduceert voor het eerst in z'n bestaan een eigen laptop. De Surface Book moet over de ganse lijn een beest zijn. Ondanks het strakke design zijn er GeForce-graphics aanwezig.

Update 7/10, 9u: extra specificaties

Microsoft pakt uit met een eigen laptop: de Surface Book. Hoewel de softwaregigant al sinds het ontstaan van de pc het meest gebruikte OS ter wereld maakt, is het de eerste keer dat het een volwaardige laptop op de markt brengt.

De laptop krijgt een 13,5 inch aanraakscherm dat net als bij de Surface ‘ongezien dun’ is. De resolutie bedraagt 3.000 x 2.000 pixels. Het toetsenbord zou ‘ongeëvenaard aangenaam’ zijn, met geweldige feedback. Zoals je van een laptop met dit design mag verwachten zijn te toetsen verlicht. De glazen trackpad heeft vijf aanraakpunten en werkt uiteraard in tandem met Windows 10. De Surface Book krijgt de Pro-variant van dat besturingssysteem mee. Als je Microsoft mag geloven heeft er nog nooit iets in de geschiedenis van de pc ooit zo goed aangevoeld als deze laptop.

Ondanks het strakke design wilde Microsoft niet inleveren op prestaties. De fabrikant gebruikte z’n Xbox-ervaring om een GeForce GPU in een laptop te duwen. Toch claimt het bedrijf een automie van twaalf uur. “Dit is de snelste 13,5 inch laptop ooit gemaakt”, aldus Microsoft. Geen ‘mooie laptop voor licht gebruik’ dus, maar een beest waarmee je zelfs kan gamen.

De Surface Book zou twee keer krachtiger zijn dan de MacBook Pro, al verklapt Microsoft niet met welke variant van de hardware die prestaties vergeleken worden, en op welke manier de vergelijking gebeurde. Onder de motorkap schuilt een zesde generatie Core-processor van Intel. Het toestel is beschikbaar met een i5 of een i7. Om welke grafische chip van Nvidia het precies gaat, is nog niet duidelijk. De extra GPU is bovendien volledig optioneel (lees: met GPU kost het toestel meer). Voor het geheugen kan je kiezen tussen 8 GB of 16 GB aan RAM. Gegevensopslag gebeurt op een PCIe-SSD van 128 GB tot 1 TB.

Om de prestaties in de beperkte behuizing te duwen zorgde Microsoft er voor dat ieder onderdeel tot op micronniveau past in de computer. Geen ruimte gaat verloren. Daardoor “heeft iedere laptop een unieke afdruk.” De behuizing zelf is vervaardigd uit magnesium.

De laptop weegt amper 726 gram in tabletmodus. Met toetsenbord bij weegt hij 1.515 gram en opteer je voor de GPU, dan loopt het gewicht op tot een nog steeds erg schappelijke 1.579 gram. Alsof bovenstaand lekkers nog niet goed genoeg is, blijkt de Surface Book ook nog eens een hybride te zijn. De GPU zelf zit niet in het tablet-deel. In tabletmodus nemen de geïntegreerde graphics van Intel het rekenwerk over. Een speciaal scharnier zorgt er voor dat de laptop voor 100 procent laptop is, terwijl je het scherm toch vlot kan los klikken van het toetsenbord.

De Surface Book begint vanaf 1.499 dollar. Daarvoor krijg je de variant met i5, geen extra GPU en 8 GB aan RAM. Voor de Surface Book met i7, 16 GB RAM en de GPU loopt de prijs op tot 2.699 dollar. Bestellen kan al in de VS, vanaf 26 oktober is de laptop beschikbaar. Wanneer het toestel hier beschikbaar is weten we nog niet helemaal zeker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business