Nieuws

Gehackte USB-stick elektrocuteert je computer

Een onderzoeker heeft een USB-stick omgebouwd tot een soort taser om een aangesloten laptop te frituren.

Een onderzoeker, luisterend naar de naam Dark Purple, heeft een USB-apparaat ontwikkeld met maar 1 doel: het uitschakelen van het apparaat waarmee deze verbonden wordt.

Het apparaat pompt genoeg elektriciteit je computer in om deze uit te zetten of zelfs compleet te vernietigen. Het is niet zo’n heel geavanceerd apparaat, maar om die reden juist moeilijk om tegen te beschermen.

 

In essentie heeft Dark Purple een stungun vermomd als USB-stick die in een herhalende lus stroomstoten geeft aan je computer. En aangezien een USB-poort niet zonder stroom kan, zullen computers nog wel een tijd ‘kwetsbaar’ blijven.

“Wanneer [de USB-stick] wordt aangesloten op een USB-poort, laadt een omgekeerde DC/DC-converter de condensators op tot – 110V. Wanneer het voltage is bereikt, wordt de DC/DC uitgeschakeld. Op datzelfde moment opent de transistor zich. Deze wordt gebruikt om de -110V te ontladen op de contactpunten van de USB-interface. Wanneer het voltage stijgt tot -7 sluit de transistor zich en begint de DC/DC. Dit proces herhaalt zich tot alles kapot is, ” schrijft Purple in een blogpost.

Meneer Purple heeft het bouwschema niet openbaar gemaakt, maar een beetje hacker zou het apparaat met de huidige omschrijving kunnen namaken. Omdat de aanval direct dient plaats te vinden, en er niet echt heel veel opbrengst is, is de hack ongeveer net zo gevaarlijk voor jouw computer als, laten we zeggen, een emmer water. Wees echter wel altijd kritisch als het vreemde USB-sticks betreft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business