Nieuws

De opvallendste innovaties van ICT2015: deel 2

Op technologiebeurs ICT2015 in Lissabon stelt de Europese Commissie deze week ruim 100 interessante innovaties voor. Wij lichten er voor jou de meest interessante uit.

ICT2015 is één van de grootste technologiebeurzen die je dit jaar kan bezoeken. De Europese Commissie richt deze beurs in om het grote publiek dichter bij de innovatiefste onderzoeken van het moment te brengen. De commissie is immers van mening dat de afstand tussen dergelijk onderzoek en de consument vaak onoverbrugbaar lijkt te zijn, terwijl er ettelijke miljarden naartoe stromen. De beurs telt een honderdtal standen, waarvan wij hier voor jou enkele interessante projecten willen uitlichten. Deel 1 vind je hier.

Papets: vibraties ruiken

Phonon-Assisted Processes for Energy Transfer and Sensing, kortweg Papets, behandelt kwantumfysica, met name de vibraties van moleculen die je zou kunnen ruiken. Het onderwerp klinkt erg ingewikkeld en lijkt niet erg boeiend te zijn, maar de mensen van Papets zijn zo boeiend en helder in hun uitleg, dat je na hun presentatie helemaal mee bent.

Hun uitgangspunt is eenvoudig: we hebben uitstekende artificiële ogen die meer kunnen zien dan wijzelf, we hebben artificiële aanraakreceptoren die preciezer kunnen meten dan onze vingers dat kunnen en de artificiële oren vangen meer geluid op dan we voor mogelijk houden. Camera’s, aanraakreceptoren en microfoons vinden we overal terug en we gebruiken ze dagelijks. Maar waarom hebben we nog geen artificiële neuzen?

Op luchthavens wordt vandaag gebruik gemaakt van speciaal getrainde honden om bepaalde stoffen te detecteren, maar wat als we ook dat konden aanvullen door hypersensitieve, artificiële receptoren? Tot nu toe zat dat onderzoek in een doodlopende straat. Papets ontdekte heel recent echter nieuwe informatie die dit wel eens mogelijk zou kunnen maken. Tot nu toe werd aangenomen dat we konden ruiken omdat geurmoleculen als puzzelstukjes in onze geurreceptoren passen. Wanneer we echter weten dat verschillende geuren dezelfde moleculaire vorm kunnen hebben, kan deze theorie de vuilbak in.

Papets heeft ontdekt dat moleculen die gelijkaardig zijn qua vorm op een andere manier vibreren. Door één extra atoom toe te voegen aan de vergelijking, kan je dus een heel andere geur bekomen, terwijl de vorm dezelfde blijft. Kwantumfysica onderzoekt hoe die vibraties reageren en hoe zo’n processen worden geoptimaliseerd in fotosynthese. Die informatie kan het onderzoek naar geuren vooruithelpen. Met andere woorden: we kunnen vibraties ruiken, en misschien levert deze wetenschap ons binnenkort wel hyperaccurate apparatuur op.

Muse

Een technologiebeurs zonder Belgen is geen echte beurs. We gingen daarom op zoek naar een project dat werd geleid door Belgen en vonden dit in het Machine Understanding for interactive StorytElling, kortweg Muse. Het project wordt geleid door leden van de KU Leuven, in samenwerking met het Sloveense Jozef Stefan Institute, de Britse Teesside University, de Universiteit Leiden en de Haute Autorité de Santé uit Saint-Denis La Pleine Cedex, Frankrijk.

Het doel van dit project is om “tekst tot leven te brengen”. De onderzoekers werken aan algoritmes om tekst automatisch te kunnen omzetten in een virtueel verhaal. Wie bijvoorbeeld een tekst schrijft over een jacht op een vos, zal dan zonder problemen dit verhaal kunnen omzetten in een verhaaltje. In een educatieve context zou dit project wel eens van grote waarde kunnen zijn. Jonge kinderen kunnen geholpen worden om moeilijke concepten beter te begrijpen, taal te leren op een leuke manier en kinderen met een mentale handicap zouden visueel kunnen leren.

Uiteindelijk moet het mogelijk worden om interactief met deze virtuele verhalen om te gaan. Daarnaast hopen de onderzoekers een bijdrage te kunnen leveren aan het begrijpen van natuurlijke talen door een artificiële intelligentie; nog steeds het grote knooppunt in de tocht naar slimme robots.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business