Nieuws

Facebook mag Belgische internetgebruikers niet meer volgen

Facebook heeft 48 uur de tijd om te stoppen met het volgen en registreren van Belgisch internetgebruik. Dat beslist de Brusselse rechtbank.

De Privacycommissie heeft de zaak die ze had aangespannen tegen het sociale netwerk Facebook gewonnen. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg besliste dat Zuckerberg in co internetgebruik van personen die surfen vanuit België niet meer mag registeren of volgen. Dat tweet Luc Michiels van Belga.

De kortgedingrechter geeft Facebook 48 uur om de registratie stop te zetten. Per dag dat het sociale netwerk dat niet doet, mag het de Belgische staatskas met 250.000 euro spijzen. De Privacycommissie trok eerder dit jaar aan de alarmbel. Uit onderzoek bleek dat het netwerk surfgewoontes bijhoudt, zelfs van mensen die expliciet aangeven dat niet te willen of van personen die zich uitlogden. Concreet hield Facebook data bij van gebruikers die terechtkwamen op een website met een Facebook plug-in zoals een like- of een deel-knop. Kortom: zowat iedere website op het net dezer dagen. Zo heeft Facebook een mooi beeld van welke sites je als internetgebruiker allemaal bezoekt en dat is natuurlijk meegenomen voor reclamedoeleinden.

Het misbruik ging echter nog verder: volgens de Commissie gebruikt Facebook de plug-ins om mensen die helemaal niet op Facebook zitten te volgen met de hulp van cookies. In juni van dit jaar daagde de Belgische commissie als eerste Europese Privacycommissie de Amerikaanse gigant voor de rechter. De rechter vond dat Facebook persoonsgegevens verzamelden, en dat mag enkel wanneer je daar als gebruiker uitdrukkelijk de toestemming voor geeft. Wil Facebook z’n praktijken verder zetten, dan moet je als internaut voortaan erg duidelijk gevraagd worden of je daar mee akkoord gaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business