Nieuws

Nieuw cryptovirus bijna onmogelijk te kraken

Een nieuw cryptovirus, CryptoWall 4, maakt wereldwijd veel slachtoffers. Doordat de tool ook de namen van je bestanden door elkaar gooit, is de sleutel bijna onmogelijk te kraken.

CryptoWall, het beruchte cryptovirus, heeft zopas een upgrade gekregen. Net als bij vroegere varianten van cryptovirussen, maakt CryptoWall 4 gebruik van een besmette bijlage in e-mailberichten. Ook worden onschuldige slachtoffers wederom gechanteerd om hun versleutelde bestanden terug leesbaar te maken.

Welkom in de gemeenschap

De software van het virus heeft daarentegen wel een verandering doorgemaakt. In plaats van enkel de inhoud van je bestanden te encrypteren, worden ook nog eens je bestandsnamen door elkaar gegooid. Hierdoor is het bijna onmogelijk de sleutel te kraken, waardoor velen gedwongen zijn losgeld aan de cybercriminelen te betalen.

[related_article id=”170213″]

Bijkomstig lachen de makers van het virus hun onschuldige slachtoffers nog eens vierkant uit. “Gefeliciteerd! Je bent zojuist deel geworden van een grote gemeenschap van CryptoWall,” staat er te lezen. Wie op dat moment nog niet in de gaten heeft met wat hij te maken heeft, wordt verderop echter ruw met de neus op de feiten gedrukt. De cybercriminelen vragen namelijk maar liefst 700 dollar in bitcoins aan hun ‘klanten’.

Vaccinatie

Gelukkig heeft de Roemeense antivirusfirma, Bitdefender, al een vaccinatie tegen het virus klaar. Met hun tool kan je voorkomen dat je computer wordt geïnfecteerd met CryptoWall 4. Voor wie al slachtoffer is gevallen aan het virus, is het echter te laat; hun bestanden zijn onherroepelijk versleuteld.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business