Nieuws

Qualcomm lost alle details van nieuwe Snapdragon 820

Qualcomm liet dit jaar enkele steken vallen met de Snapdragon 810. Kan zijn nieuwe SoC, de Snapdragon 820, het tij weer doen keren?

Qualcomm wil dat je weet dat de nieuwe Snapdragon 820 heel cool is. Het vorige model, de Snapdragon 810, had namelijk wat problemen met de temperatuur en dat overschaduwde zijn prestaties. Met een high-end line-up die middelmatige reviews kreeg op zijn best, verloor Qualcomm een van zijn grootste klanten. Samsung koos met de Galaxy S6 resoluut voor zijn eigen chips.

Het bedrijf heeft sinds augustus beetje bij beetje informatie gelekt over de nieuwe Snapdragon 820, maar alles kwam bij elkaar op een lanceringsevenement in New York deze week. De 820 grijpt terug op Qualcomms sterke punten, met een energie-efficiënte nieuwe Kryo-core die strak geïntegreerd is met de beste modem ter wereld en een, volgens Qualcomm, vele malen betere GPU dan eerder.[related_article id=”162138″]

“Is de chip thermisch efficiënt? Geeft hij meer batterijduur? Het antwoord op al deze vragen is absoluut ja”, zei Tim McDonough, Qualcomms CMO.

De chip is ontworpen om een onderdompeling in VR en AR mogelijk te maken. Dat betekent 4K-schermen, dicht bij je gezicht, met surround sound en directe reactie op sensorinput, zoals het bewegen van je hoofd. “Virtual reality vraagt nieuwe eisen. De visuele kwaliteit moet zo goed zijn dat je denkt dat het echt is.”

Minder cores

Een van de grootste controversen in de chipwereld is of een chip met een paar efficiënte cores beter presteert dan chips met meer, maar potentieel langzamere cores. Apple is de grootste aanhanger van de eerste positie, aangezien zijn dualcore A9-processor een zeer hoge single-core prestatie heeft. Aan de andere kant zien we Mediatek, Samsung en Qualcomm een acht kernen promoten.

De Snapdragon 820 doet een stap terug door doorgaans niet meer dan twee cores tegelijk te gebruiken. Hij heeft er vier in totaal, twee high-power en twee low-power.

“Er is maar weinig bewijs dat OS’en kunnen profiteren van meer dan twee of drie cores,” klinkt het bij Qualcomm.

De nieuwe Kryo-core resulteert in een verdubbeling van de prestaties op single-thread vergeleken met de Snapdragon 810. Wat was er dan aan de hand vorig jaar met al die cores? Aan de bovenkant maakte Qualcomm gebruik van ARM’s standaard Big.Little setup. Aan de onderkant vroegen fabrikanten  vanuit marketingperspectief om meer cores om hun specificaties te kunnen oppoetsen.

Betere connectiviteit

Qualcomm liet een aantal features van de Snapdragon 820 zien. Betere videokwaliteit bij weinig licht, surround sound, maar vooral ook betere connectiviteit.

De Snapdragon 820 heeft een nieuwe wifi-technologie die veel beter is in het schakelen tussen wifi- en netwerkverbinding. Daarmee komt een einde aan die hobbelige wisselingen. De TruSignal-technologie past het antennegebruik aan aan de positie van je telefoon.

De X12-modem ondersteunt downloadsnelheden tot 600 Mbps, met uploads tot 150 Mbps. Hij ondersteunt ook 60 Ghz wifi 802.11ad, dus dat betekent bestanden delen aan gigabitsnelheden.

Het zorgt ook voor heldere gesprekken, en de mogelijkheid aan te passen en te switchen naar het netwerk dat de beste verbinding geeft.

De Snapdragon 820 zal in telefoons verschijnen in de eerste helft van volgend jaar. We verwachten de eerste toestellen op CES in januari of het MWC een maand later.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business