Nieuws

Politie waarschuwt voor valse mail MediaMarkt-Saturn

Een phishingmail die zich voordoet als een bericht van electronicazaak Saturn doet de ronde, signaleert de Belgische politie. De mail probeert je angst aan te jagen en zo te verleiden om op de bijlage te klikken.

Er is een phisingmail in de omloop op naam van MediaMarkt-Saturn, verwittigt de Belgische federale politie. In de mail valt te lezen dat je voor een groot bedrag aan bestellingen hebt geplaatst bij de elektronicazaak. Dat moet een paniekreactie uitlokken waardoor je de bijlage opent en het bijgeleverde virus binnenhaalt. Dat de mail tijdens de feestdagen de ronde doet, is geen toeval.

Volgens de politie is er zowel een Nederlandse als Franstalige versie in circulatie. Zij raden aan om de mail meteen te verwijderen en uiteraard de bijlage niet te openen. De tactiek om je schrik aan te jagen en je enkele ondoordachte dingen laten doen, is een standaard strategie bij phisingmails. Laat je niet vangen en gedenk de volgende tips.

Vijf hints dat je met phishing te maken hebt

1. De mail vraagt naar persoonlijke of gevoelige informatie. Dit moet alarmbellen laten afgaan. Alleen in heel uitzonderlijk gevallen zullen bedrijven je bijvoorbeeld contacteren om een wachtwoord of kredietkaartnummer op te vragen. Ben je niet zeker of een mail authentiek is, dan is het niet verkeerd om eerst rechtstreeks contact op te nemen met het bedrijf of de organisatie van waaruit de e-mail is verstuurd.

2. Slechte spelling en grammatica. Vaak, maar niet altijd, kan je een phisingmail eruit pikken door de taalfouten in het bericht. Ook in de Saturn mail waarvoor de politie nu waarschuwt is de taal van een bedenkelijk niveau, getuigen zinsneden als “met uw creditcard aankoop is gedaan”.

3. Check de hyperlink(s) in je mails. Je kan nagaan of de gelinkte URLs matchen met hun eigenlijke adres door je muis over de link te laten zweven. Als de gelinkte website niet overeenkomt met de ingesloten URL in de mail, dan mag je achterdochtig worden.

4. De mail bevat een misleidende domeinnaam. Phishers gebruiken officieel klinkende URLs om slachtoffers in de val te lokken. Afgeleide webadressen van officiële bedrijven eindigen altijd op de zogenaamde moedersite in hun URL – bijvoorbeeld “info.microsoft.com”. Wanneer je een bekende naam in een websiteadres terugvindt aan het begin van de URL, “microsoft.info.com”, dan zit er een luchtje aan.

5. Het aanbod is te mooi om waar te zijn. Geluk bestaat, maar als die in de vorm van een slecht geformuleerde mail komt, is voorzichtigheid de boodschap.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business