Qualcomm moest na een desastreus jaar de schade beperken. Het probeert dat te doen door zich exclusief te verbinden aan Samsung.

qualcomm-snapdragon

Volgens de laatste (tamelijk betrouwbare) geruchten heeft Qualcomm zijn ziel verkocht aan de duivel. Na het fiasco dat de Snapdragon 810 was, moest de producent van SoC’s voor smartphones heel wat puin ruimen. De Snapdragon 810 had er immers voor gezorgd dat Samsung zijn eigen chips was gaan produceren voor de Samsung Galaxy S6, met veel succes.

Techniek en tactiek

De Zuid-Koreanen maakten gebruik van een revolutionaire 14nm-techniek, die hun Exynos-chip deed uitstijgen boven de rest. De Snapdragon 820 is echter zo veelbelovend en technisch vooruitstrevend dat Samsung hoogstwaarschijnlijk besloten heeft om toch opnieuw in zee te gaan met Qualcomm. Daar hangt echter een stevige weerhaak aan vast: de nieuwe Snapdragon 820 zal exclusief voorbehouden zijn aan toestellen van Samsung en dit minstens tot april 2016.

Of deze tactiek de juiste is, zal de tijd moeten uitwijzen. We hebben immers een plateau bereikt waarbij de consument tevreden is met wat hij heeft en wat er mogelijk is. Steeds minder mensen vinden het nodig om het nieuwste van het nieuwste te kopen omdat dat beter zou zijn. De klant is nu meer bezig met een goede prijs, een stevige batterij en uitbreidbaar geheugen.

Eieren in één mand

Bovendien viel de verkoop van Samsungs S6 het afgelopen jaar erg tegen, wat betekent dat Qualcomm mogelijk een dure gok waagt. Het kan dan immers niet bijdragen aan andere toptoestellen. Misschien effent dit wel de weg voor een definitieve doorbraak van andere chipmakers als Apple, Huawei of zelfs Mediatek.