Nieuws

Hoe 2015 een topjaar voor ruimtevaart en wetenschap werd

Het afgelopen jaar katapulteerde zich de geschiedenisboeken in met enkele kleurenfoto’s van Pluto, een ongeziene landing en tal van andere ontwikkelingen. We zetten de gebeurtenissen op het voorfront van de technologiewereld nog eens op een rijtje.

Twee historische momenten kenmerkten 2015. Afgelopen zomer vloog het New Horizons-ruimtetuig voorbij Pluto, en zagen we met z’n allen voor het eerst het ware gelaat van de dwergplaneet, en deze maand landde SpaceX de eerste trap van z’n Falcon 9-raket veilig terug op de aarde na een succesvolle lancering. De New Horizons-missie geeft ons bakken kennis over onze plaats in het universum, om maar niet te spreken van de fascinerende kiekjes, terwijl de landing van SpaceX misschien wel de belangrijkste ontwikkeling in de ruimtevaart is sinds de uitvinding van de raket.

Buitenaards leven

Natuurlijk gebeurde er nog veel meer. Zo konden we even oprecht hopen op buitenaards leven, brak het zonnevliegtuig Solar Impulse het wereldrecord langvliegen, en konden we beginnen uitkijken naar de tankbare batterij. Dat het niet altijd rozengeur en maneschijn was bewees de ontplofte Falcon 9 van SpaceX eerder dit jaar, en dat al het ruimteonderzoek niet uit de VS hoeft te komen bewees ESA met de fascinerende LISA-missie.

[related_article id=”160903″]

Tot slot zagen we de kwantumcomputer nog eens dichter bij komen, ontdekte NASA vloeibaar water, en vroegen we ons af welk effect een zonnestorm op onze maatschappij zou hebben. Oh ja, ergens tussendoor vloog er nog even een door crowdfunding gefinancierd ruimtezeilschip boven onze hoofden.

Geschiedenis in wording

2015 was met andere woorden een erg succesvol wetenschapsjaar, waarin twee primeurs ongetwijfeld hun weg naar de geschiedenisboeken zullen vinden. Ook voor ZDNet was 2015 een belangrijk wetenschapsjaar. Zoals je wellicht merkte hechtten wij steeds meer belang aan technologisch en ruimtevaart-gerelateerd wetenschapsnieuws, een trend die we in 2016 zeker zullen voortzetten. Wil je graag op de hoogte blijven, schrijf je dan zeker in op de wekelijkse nieuwsbrief. Voor wie het wetenschapsnieuws niet op de voet volgde, voorzien we hieronder een handig overzicht van de belangrijkste en populairste artikels van het afgelopen jaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business