Nieuws

Noord-Koreaans OS bespioneert gebruikers

Het Noord-Koreaanse besturingssysteem Red Star OS bespioneert gebruikers, ook hun usb-sticks.

Eerder dit jaar gingen wij aan de slag met Red Star OS, het enige besturingssysteem voor computers dat toegelaten is in Noord-Korea. We merkten daarbij reeds op dat het OS enorm beperkend is voor zijn gebruikers. Terwijl we ermee aan de slag gingen, kozen we ervoor om onze internetverbinding af te sluiten voor het besturingssysteem; een goede zet, zo blijkt.

Twee Duitse onderzoekers, die de meest doorgrondende analyse van het OS tot nu toe presenteren, ontdekten namelijk dat Red Star OS elke zet van de gebruikers in de gaten houdt. Op zich is dat geen verrassing, ware het niet dat de basis van het OS, Linux, net bedoelt is om vrijheid van meningsuiting te promoten. Bij het Red Star OS wordt daarentegen elke zet in de gaten gehouden, evenals elke usb-stick die wordt gebruikt in een toestel dat het OS draait.

Wanneer een usb-stick gebruikt wordt, krijgt die namelijk een watermerk mee dat vanaf dan elke nieuwe gebruiker zal opvolgen. Wie hieraan iets wilt veranderen, of aan eender welke andere beveiligingsinstelling, zal zijn systeem zichzelf zien heropstarten, mét de oorspronkelijke instellingen.

Red Star OS

Het OS zelf is gebaseerd op Fedora 11, een Linux-distributie uit 2011, en lijkt verdacht veel op Apples OS X. alle versies voor het Red Star OS leken dan weer erg veel op Windows XP. De basis is dan wel Linux en het uitzicht mag dan wel gestolen zijn, toch wezen de Duitse onderzoekers op het feit dat heel veel van de code Noord-Koreaans is. Dat betekent dat alle gebruikelijke achterpoortjes in bestaande software afgesloten zijn en dat Big Brother alle touwtjes stevig in handen heeft.

Wie onze hands-on met het besturingssysteem wilt (her)lezen, kan hier terecht. Wie meer wilt weten over het Noord-Koreaanse intranet kan hier terecht. Red Star OS heeft dan wel een browser die lijkt op Mozilla Firefox, een echte verbinding met internet kan je er niet mee bekomen.

besturingssysteembig brotherdictatuurlinuxnoord koreaos xred star oswindows xp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals