Nieuws

De dagen van Java-plugins zijn geteld

Na Flash wordt nu ook Java opgedoekt. Gebruikers van de plugin doen er dan ook goed aan zo snel mogelijk een alternatief te zoeken.

java

2015 was het jaar waarin plugins meer en meer onder vuur kwamen te liggen. De toevoegingen aan je browser zorgden namelijk voor verschillende veiligheidsproblemen. Het duurde dan ook niet lang alvorens de Netscape Plugin Application Programming Interface (NPAPI), waarop de meeste plugins gebaseerd zijn, werd geblokkeerd door Mozilla FireFox en Google Chrome.

Ook Oracle voelt het tij van plugins keren en heeft daarom bekend gemaakt dat het een einde zal maken aan Java-plugins in JDK 9. Deze nieuwe versie van Java zal in september 2016 worden gelanceerd. “Aanbieders van browsers werken er aan om de ondersteuning van plugins te beperken in hun producten. Vandaar dat ontwikkelaars van applicaties die gebruik maken van de Java-browserplugin alternatieve opties moeten overwegen, zoals de Java Web Start-technologie,” schrijft Oracle in een blogpost.

Behalve de verschillende veiligheidshiaten zorgt de populariteit van mobiele toestellen er eveneens voor dat plugins niet meer van deze tijd zijn. Er zijn namelijk maar erg weinig mobiele browsers die het gebruik van plugins ondersteunen. “Ontwikkelaars van browsers blokkeren plugins om hun ondersteunde features gelijk te trekken over desktop- en mobiele versies,” legt Oracle uit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business