Nieuws

MWC 2016: het Android-landschap wordt hertekend

Met de Samsung Galaxy S7, HTC One M10, LG G5 en tal van andere vlaggenschepen belooft het een hete editie van Mobile World Congress te worden in Barcelona. Een overzicht.

Mobile World Congress (MWC) is de grootste telecombeurs van het jaar. Elke keer worden er de nieuwste toestellen voorgesteld, en vooral dit jaar belooft het heel hectisch te worden met haast alle merken die hun nieuwe vlaggenschip zullen aankondigen. Een overzicht van wat je allemaal mag verwachten.

Samsung

Een van de slechtst bewaarde geheimen zal op zondag 21/02 om 19 uur aangekondigd worden: de Samsung Galaxy S7. Alle ogen zullen op de Koreaanse gigant zijn gericht, net zoals de afgelopen jaren. Haast alles is al gelekt over de Galaxy S7, maar het zou ons verbazen mocht Samsung toch niet een paar geheimen overlaten voor de persconferentie.

Verder verwachten we nog aankondigingen rond een verdere uitrol van Samsung Pay in Europa, Virtual Reality en mogelijk ook wat nieuws rond de Gear S2 met gloednieuwe eSIM hoe dat in de praktijk zal werken. Een nieuwe tablet behoort ook tot de mogelijkheden, maar daarover is voorlopig nog niets bekend.

LG

Samsung heeft de Galaxy S7 nog niet bevestigd, iets wat LG al wel redelijk snel heeft gedaan met de G5. Het heeft zelfs al enkele functies getoond zoals een OLED-scherm dat altijd ingeschakeld is, en er verschijnt ook een specifieke Quick Cover-case.

Geruchten bevestigen voorlopig een 5,6 inch QHD-scherm met een krachtige Snapdragon 820 aan boord. Er is sprake van een dubbele camera achteraan en een secundair scherm met uitbreidingssloten, maar daarover heerst nog onduidelijkheid.

Tot slot vertelt de uitnodiging dat er mogelijk meer toestellen zullen worden aangekondigd. Welke toestellen zullen de LG G5 vergezellen op het podium? We zullen het zondag 21/02 weten vanaf 14 uur.

Huawei

De Chinese smartphonegigant heeft het voor elkaar gekregen om muisstil alles achter slot en grendel te houden. Er is enkel een teaser van Huawei zelf verschenen waar een stylus op staat met als tekst “The new style of business”. Krijgen we zakelijke toestellen van Huawei te zien? Afspraak op zondag 21/02 om 14 uur voor de onthulling.

HTC

HTC is de enige grote smartphonemaker die geen persconferentie heeft voorzien. Nochtans wijzen alle signalen erop dat we de opvolger van de HTC One M9 mogen verwelkomen met vermoedelijk een even sexy naam: HTC One M10. Er is nog heel weinig over geweten en weinig gelekt, maar we vermoeden dat er een Snapdragon 820 aan boord zit, een vingerafdrukscanner en een 23 megapixelcamera.

De laatste geruchten spreken ook over een 3.000 mAh batterij, afwachten of daar veel waarheid in zit. Naast een nieuw vlaggenschip is er ook nog sprake van een smartwatch. EVLeaks, een betrouwbare bron op vlak van lekken, heeft de One Watch alvast bevestigd.

https://twitter.com/evleaks/status/672252259166720000?ref_src=twsrc%5Etfw

Verder is er nog de HTC Vive. Alle details daarrond zijn al bekend, behalve de prijs. Die zouden ze mogelijk uit de doeken doen op MWC, net als een specifieke pre-orderdatum en leveringen. Voorlopig moeten we het nog doen met een vage ‘april 2016’.

Sony

Op MWC weet je nooit met Sony. De afgelopen jaren hebben ze hun vlaggenschip smartphones telkens bewaard voor een ander event, en dat lijkt nu opnieuw het geval te zijn. De invite vertelt absoluut niets behalve een droge hashtag, dus wordt het gokken.

Één aankondiging lijkt ons zeker, namelijk een nieuwe Xperia Z6 Tablet. De Z4 en Z2 Tablet werd telkens op MWC aangekondigd, dus lijkt ons de timing perfect. We verwachten ook een nieuwe wearable, aangezien de Sony Smartwatch 3 al meer dan 18 maanden oud is. Een Xperia Z6 smartphone lijkt ons onmogelijk. Volg alle onthullingen live op maandag 22/02 vanaf 8u30.

Lenovo/Motorola

Motorola wordt Lenovo, wat betekent dat we op MWC een heleboel Vibe-toestellen mogen verwachten. Helaas hebben we die toestellen in Europa nog nooit officieel mogen verwelkomen, dus mogelijk gaat Lenovo met een nieuwe strategie uitpakken om ook die toestellen bij ons te lanceren.

Motorola wordt Moto by Lenovo, en klassiek gezien werden Moto-toestellen telkens tijdens een apart event gelanceerd ver weg van grote beurzen. Ook al is de Moto E (2015) het meest aan vervanging toe, verwachten we geen Moto-aankondigingen op MWC.

Microsoft

Microsoft heeft eind vorig jaar twee vlaggenschepen gelanceerd met het gloednieuwe Windows 10 Mobile, en in het zog daarvan komt binnenkort de Lumia 650 uit. Die toestellen kennen we dus al, wat ruimte overlaat voor het middensegment met de Lumia 750 en 850. De kans is behoorlijk groot dat ze worden aangekondigd, maar door gebrek aan een persconferentie is dat niet zeker.

Ergens hopen we nog steeds dat Microsoft met een verrassing op de proppen zal komen: een opvolger voor de Lumia 1020. Afwachten of ze een wit konijn uit hun hoed zullen toveren.

Blackberry

Geen persconferentie, maar geruchten doen de ronde dat er een tweede Android-toestel zal worden aangekondigd op MWC. De BlackBerry Vienna trekt de lijn door van Android en mogelijk gaat Blackberry nog andere mobiele toepassingen of apps aankondigen met Android.

Xiaomi

[related_article id=”176383″]

Voor de allereerste keer geeft Xiaomi een persconferentie op MWC, wat mogelijk zou kunnen betekenen dat het nieuwe Chinese merk ook in Europa zijn toestellen wil aanbieden. De teaser van de aankondiging toont een wazige vijf, meteen een referentie naar hun nieuwste vlaggenschip, de Xiaomi Mi 5, die mogelijk publiek zal worden gemaakt.

De persconferentie is op woensdag 24/02 om 9u, en dat is bizar. De beurs opent al op maandag 21/02, wat betekent dat er twee dagen lang ‘oude’ toestellen op de stand te zien zullen zijn van Xiaomi. Interessant om te zien hoe ze dat gaan aanpakken.

Overzicht bevestigde persconferenties:

Huawei: 21/02 14u
LG: 21/02 14u
Samsung: 21/02 19u
Sony: 22/02 8u30
Xiaomi: 24/02 9u

ZDNet is voltallig op MWC aanwezig en brengt vanaf zondag 21/02 live verslag van al het telecomnieuws.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business