Nieuws

EU onthult nieuw verdrag dat Safe Harbor vervangt

De overeenkomst stipuleert nieuwe controlemechanismes om de verzameling van Europese data door NSA te reguleren. Analisten vrezen echter dat ook dit verdrag verworpen zal worden.

De Europese Commissie heeft de sluier gelicht van het Privacy Shield verdrag dat het samen met de Verenigde Staten heeft opgesteld nadat Safe Harbor vernietigd werd. De tekst is vorige maand samengesteld, nu laat de EU meer details los op het publiek.

De overeenkomst moet ervoor zorgen dat de geheime diensten in de VS niet klakkeloos alle data kunnen verzamelen die ze willen: via nieuwe restricties mogen de organisaties alleen in bepaalde situaties gegevens in bulk extraheren. Verder vereist Privacy Shield dat Amerikaanse bedrijven die Europese data opslaan voldoen aan de privacyvoorwaarden die de EU heeft vastgelegd, op straffe van sancties. Er zal ook een ombudsman worden aangesteld die klachten behandeld over misbruik van data.

[related_article id=”172735″]Voor sommigen gaat het verdrag echter niet ver genoeg. Max Schrems, de privacyvoorvechter die er in slaagde om Safe Harbor te laten vernietigen, stelt dat de huidige overeenkomst de privacy van Europese burgers nog altijd niet adequaat beschermd. “De fundamentele problemen van de Amerikaanse massaspionage zijn hiermee nog altijd niet opgelost,” aldus Schrems.

Het verdrag moet nu goedgekeurd worden door een Europese adviescommissie vooraleer het in werking kan treden. In de VS heeft Obama onlangs een nieuwe wet getekend die Europeanen toelaat om de Amerikaanse overheid voor de rechter te slepen, als een gebaar van goede wil vanwege de privacybezorgdheid. Tegelijkertijd is er ook wetgeving in de maak die de NSA zal toelaten om de data die het verzamelt breder te delen met andere federale instellingen, zonder dat ze daarbij informatie moeten verwijderen die een persoon kan identificeren. Het valt nog af te wachten hoe dat zal wegen op de aanname van Privacy Shield.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business