Nieuws

Base overschreed stralingsnormen om overbelasting te voorkomen

Na de aanslagen in Brussel van dinsdag, koos Base bewust om de geldende stralingsnormen te overschrijden om de capaciteit van het netwerk zo te verhogen.

Telecomoperator Base heeft dinsdag in de nasleep van de aanslagen in Brussel het vermogen van zijn zendmasten opgekrikt tot boven de wettellijke stralingsnormen om overbelasting van het netwerk te voorkomen.

“Base heeft de norm na het crisisberaad bewust laten varen rond Zaventem en Maalbeek”, verklaart woordvoerder François Bailly aan L’Echo. “Daardoor hebben we onze capaciteit met 30 procent kunnen opdrijven.”

De mobiele netwerken in en rond Brussel raakten dinsdag na de aanslagen al snel overbelast. Daardoor was het vrijwel onmogelijk om te telefoneren en was ook het nummer van het crisiscentrum tijdelijk onbereikbaar. Er werd daarom opgeroepen om zo veel mogelijk via data en wifi te communiceren. Telenet en Proximus stelden daartoe allebei hun hotspots open voor iedereen.

Mobiele operator Base maakte de beslissing om tijdelijk de wet te overtreden en zijn zendmasten op hoger vermogen te laten werken dan in Brussel is toegestaan. De stralingsnormen zijn in Brussel overigens wel strenger dan in de rest van het land. Dat zorgde eerder ook al voor problemen bij de uitrol van 4G in de hoofdstad. Volgens Base zou de capaciteit in Brussel twee keer zo hoog zijn als de stralingsnormen van Vlaanderen worden gehanteerd.

Minister van Telecom Alexander de Croo heeft aan de telecomoperatoren gevraagd een grondige analyse uit te voeren van de netwerkproblemen na de aanslagen. Daarbij moet volgens hem ook worden gekeken naar de impact van de stralingsnormen op de snelle saturatie van het netwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business